Inundaţiile din Italia au provocat distrugeri similare cutremurelor, afirmă preşedintele regiunii Emilia Romagna.
Inundaţiile din regiunea italiană Emilia-Romagna (nord), unde nouă persoane şi-au pierdut viaţa, au provocat pagube importante care se ridică la miliarde de euro, cu terenuri agricole distruse acoperite de ape, a declarat joi guvernatorul regional, relatează Reuters.
"Amploarea distrugerilor cauzate de vremea rea este ca cea provocată de un alt cutremur", a declarat Stefano Bonaccini, preşedintele regiunii Emilia-Romagna, pentru postul public de televiziune Rai 3.
Potrivit asociaţiei agricole Coldiretti, mai mult de 5.000 de ferme au fost inundate în regiune, unde se află aşa-numita "Vale a fructelor" din Italia, şi care a suferit pagube importante în urma unui cutremur din 2012.
Guvernul urmează să aloce săptămâna viitoare 20 de milioane de euro pentru Emilia-Romagna, în plus faţă de cele 10 milioane de euro deja alocate ca răspuns la inundaţiile de la începutul lunii mai.
În această săptămână, mii de persoane au fost evacuate din locuinţele lor după ce ploi torenţiale s-au abătut asupra unei zone cuprinse între oraşul Bologna şi oraşul Rimini de pe coasta Adriaticii. Peste 20 de râuri au ieşit din matcă, declanşând inundaţii şi sute de alunecări de teren.
Cântăreţul american Bruce Springsteen a anunţat că va susţine aşa cum fusese planificat concertul programat pentru joi seara în oraşul italian Ferrara (nord-est), în Emilia Romana, regiune grav afectată de inundaţii.
Springsteen, 73 de ani, se află în prezent într-un turneu european, care a început pe 28 aprilie la Barcelona şi care îl va duce pe cântăreţul american, poreclit The Boss, în ţări precum Franţa, Italia, Marea Britanie şi Germania, scrie Agerpres.
Autorităţile italiene au evacuat joi alte localităţi afectate de inundaţiile din regiunea Emilia-Romagna, situată în nord-estul ţării, unde nouă persoane au murit din cauza acestor fenomene extreme, informează AFP.
Aproximativ 20 de râuri au ieşit din matcă în sud-estul regiunii Emilia-Romagna din cauza ploilor diluviene care s-au abătut asupra acestei zone în ultimele zile şi care au cauzat, de asemenea, alunecări de teren, potrivit autorităţilor regionale italiene.
În total, peste 10.000 de localnici au trebuit să îşi părăsească locuinţele. Ploile s-au oprit la jumătatea după-amiezii de miercuri, iar meteorologii nu prevăd precipitaţii semnificative pentru ziua de joi.
Mai multe autocare au fost mobilizate pentru a-i transporta pe locuitorii din comunele Villanova di Ravenna, Filetto şi Boncalceci, ameninţaţi de creşterea nivelului fluviului Lamone.
"Când avem şase luni de ploaie în 36 de ore, în contextul în care au căzut deja precipitaţii record în urmă cu două săptămâni, niciun teritoriu nu poate să reziste. Solul nu mai absoarbe nimic", a declarat miercuri Stefano Bonaccini, preşedintele regiunii Emilia-Romagna.
Două persoane au murit în aceeaşi regiune la începutul lunii mai după 48 de ore de precipitaţii cvasi-neîntrerupte, care au provocat pagube estimate la 2 miliarde de euro.
Forţele armate italiene şi Paza de Coastă şi-au unit eforturile în regim de urgenţă, folosind elicoptere şi bărci pneumatice pentru a putea să ajungă la locuinţele ameninţate de ape.
Acolo unde apa a început să se retragă, localnicii încearcă să cureţe casele şi străzile acoperite de noroi şi moloz.
"Trăiesc aici din 1979, am văzut deja câteva inundaţii, dar n-am văzut niciodată până acum aşa ceva", a declarat miercuri Edoardo Amadori, un locuitor din oraşul Cesena.
Mii de ferme din această regiune agricolă fertilă au fost afectate.
Inundaţiile din Italia au dus şi la anularea Marelui Premiu de Formula 1 de la Imola, care ar fi trebuit să aibă loc duminică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu