Ce poate fi mai bun decât o pâine caldă, pufoasă, de casă? Unde mai pui că o poți prepara chiar tu... la tigaie. Iată rețeta.
Ingrediente
– 450-500 g de făină cernută
– 1 linguriță de drojdie uscată
– 150 ml de chefir la temperatura camerei
– 150 ml de apă caldă
– 1 linguriță de sare
– 1 linguriță de zahăr
– 2 linguri de ulei vegetal
Cum se prepară
Cerneți făina într-un bol mai adânc. Formați o adâncitură în făina din bol și adăugați sarea, zahărul și drojdia uscată, scrie bucatarul.eu. Apoi turnați chefirul și apa caldă. Frământați aluatul. Adăugați în bolul cu aluat uleiul vegetal. Frământați bine aluatul. Acoperiți bolul cu aluat cu un fragment de folie alimentară, apoi cu un prosop. Dați aluatul la un loc cald, pentru aproximativ 1-1.5 ore, să crească.
Puneți aluatul pe masa înfăinată, mai frământați-l puțin și modelați o bilă din acesta. Puneți bila de aluat într-o tigaie unsă cu ulei vegetal, aplatizați-o ușor și uniformizați-o. Acoperiți tigaia cu capac și lăsați-o pentru 20 minute. Puneți tigaia pe foc. Coaceți pâinea la foc mic, timp de aproximativ 60 minute. Apoi întoarceți pâinea pe partea opusă și mai coaceți-o timp de 15-20 minute, până se va rumeni frumos. Puneți pâinica pe un platou de lemn și lăsați-o puțin să se răcească.
Ingrediente
450 g făină 650
230 g mălai fin
250 g apă caldă
150 g lapte cald
2 linguri ulei
1 pliculeţ drojdie uscată
1 linguriţă sare
Cum se prepară
Dizolvă drojdia în apă caldă, apoi las-o să se activeze pentru 10 minute. Adaugă peste apă jumătate din cantitatea de mălai şi 4-5 linguri făină. Lasă maiaua obţinută pentru 30 de minute acoperită, la loc cald, potrivit retetepractice.ro. După ce maiaua a crescut, adaugă praful de sare, restul de mălai şi de făină, laptele cald şi uleiul. Frământă aluatul obţinut pentru cca 10 minute pe blatul presărat cu făină, până ce obţii un aluat de pâine fin şi elastic.
Dă aluatul la crescut într-un vas uns cu puţin ulei, până ce îşi dublează volumul. Odată crescut aluatul de pâine cu mălai, frământă-l încă 2 minute, apoi dă-i o formă cât mai rotundă şi aşază-l pe o tavă de cuptor presărată fin cu mălai. Lasă pâinea cu mălai la crescut, până ce s-a dublat din nou ca volum, apoi dă-o la cuptor la 200 grade pentru 10 minute, apoi scade temperatura în cuptor la 180 grade şi mai lasă pâinea cu mălai la copt pentru încă 30-35 minute, sau până când se rumeneşte bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News