Iată cum poți prepara o pâine de casă pufoasă, exact așa cum o făcea bunica.
Publicitate
Ingrediente:
făină 500 g
apă 300 ml
drojdie 25 g
zahăr 1 lg mică
sare 1 lg mică
ulei de măsline 3 lg
Mod de preparare:
Pune făina cernută într-un bol, fă o gropiță în mijloc unde pui drojdia pe care torni puțină apă călduță și o amesteci puțin. Treptat pui apă, amestecând mereu, apoi pui și sarea și continui procedura. Pune și uleiul, amestecă bine apoi.
Scoate aluatul pe masa de lucru presărată cu făină.
Frământă aluatul până devine fin, nelipicios și elastic. Cu mâna trebuie lucrat cca 15-20 minute.
Pune-l la dospit, acoperit cu o folie pe care o ungi cu ulei, ca să nu se lipească de aluat.
A dospit o oră, timp în care și-a dublat volumul.
Scoate aluatul pe masa presărată cu făină, dă-i o formă de plic pe care îl apeși cu degetele.
Împachetează ca un plic aluatul (ca in video), acoperă-l din nou și lasă-l din nou la dospit până își dublează volumul (cca jumătate de oră). Apoi repetă a două oară operațiunea de mai înainte, doar că de dată această după ce împăturești, dăi o formă de rol, iar unde aluatul se unește, ciupește-l ușor cu degetele să se lipească. Partea această o să fie cea de jos, în tavă.
Rotește rolul până ajunge de lungimea tăvii.
Unge o tavă cu ulei sau pune hârtie de copt, pune aluatul rol în tavă și acoperă-l cu un nylon alimentar pe care îl ungi cu ulei, ca să nu se lipească de aluat.
Lasă din nou să-și dubleze volumul, între timp dai drumul la cuptor, la 170 grade.
Și-a dublat volumul, crestează franzela cu în cuțit (lama de ras), apoi stropește-o cu apă.
Bagă la cuptor, în care stă 45 de minute. Scoate din cuptor, stropește cu puțină apă, apoi lasă pâinea să se răcească pe un grătar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu