Pâine turcească. Rețeta din Bodrum

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Pâinea turcească este una dintre cele mai bune. Iată cum se prepară, după o rețetă din Bodrum.

Ingrediente

350 gr făină albă (tip 550 sau 650)
120 gr iaurt gras (7%)
150 ml apă călduţă
7 gr drojdie uscată
1/4 linguriţă zahăr
1 linguriţă sare
1 lingură ulei
nigella şi susan (pentru decorat)
puţin ulei pentru format şi uns

Cum se prepară

Se dizolvă drojdia şi zahărul în 50 ml apă. Se acoperă şi se lasă la loc călduţ 10-15 minute, până devine ca o spumă. Se pune făina amestecată cu sare într-un bol şi se face o gaură în mijloc. Se adaugă acolo drojdia activată şi iaurtul. Cu mâna începeţi să trageţi încet făina spre mijloc, amestecând în cercuri. Treptat începeţi să adăugaţi şi apa rămasă şi continuaţi să amestecaţi concentric până trageţi toată făina în lichid. Când aveţi un aluat legat, începeţi să frământaţi, dar înainte ungeţi-vă mâinile cu o lingură de ulei, scrie e-retete.ro.

Frământaţi manual timp de 35 minute, cu pauze mici în care luaţi aluatul şi-l loviţi de masă de 5-6 ori. Va rezulta un aluat foarte elastic, dar deloc lipicios. Puneţi aluatul într-un bol uns uşor cu ulei, introduceţi-l într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l să crească la loc călduţ (26-28C) timp de 1.5 ore. Tăiaţi aluatul în 3 bucăţi egale. Frământaţi-le uşor şi daţi-le formă rotundă.

Pe masa dată cu puţină făină întindeţi fiecare bucată sub formă de disc de cca 15-16 cm. Ungeţi-vă mâinile cu puţin ulei. Puneţi ambele mâini pe partea de sus a foii şi cu vârfurile degetelor împingeţi aluatul în sus. Mutaţi degetele mai jos şi împingeţi iar în sus. Practic e ca şi cum aţi face un masaj aluatului. Lăsaţi o margine de 1 cm neatinsă. În aluatu vor rămâne urmele degetelor, nişte identaţii mici. După ce aţi "masat" toată foaia, întoarceţi-o la 90 de grade şi repetaţi "masajul". Prindeţi foaia de laterale şi ridicaţi-o. Se va întinde sub propria greutate, luând formă ovală. Puneţi-o în tavă.

După ce aţi terminat toate foile, le puteţi unge cu ou bătut cu puţin lapte sau cu încă puţin ulei. Presăraţi pâinile cu seminţe de nigella sau/şi cu susan. Coaceţi pâinile la 240C timp de 10 minute (până sunt plăcut rumene deasupra). Dacă vreţi să fie coaja mai moale, le puteţi acoperi cu un prosop imediat ce le-aţi scos din cuptor. 

- Image by KamranAydinov on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel