Pâinea umplută cu brânză este absolut delicioasă. Cei dragi o vor adora! Iată cum se prepară rețeta...
Ingrediente
Aluat
500 gr făină albă (BL55)
1 linguriţă sare
50 ml ulei (de măsline, cu gust mai neutru am folosit)
100 gr iaurt grecesc
240 ml apă călduţă
1 plic drojdie uscată
1 priză zahăr
Umplutură
300 gr brânză cheddar
100 gr brânză halloumi
50 gr parmezan
4 ouă mari
40 gr faina albă (2 linguri)
2 linguriţe rase praf de copt
mărar sau mentă uscată (opţional)
Cum se prepară
Aluatul
Într-o cană, se amestecă apă călduţă cu drojdia şi zahărul. Se acoperă cu o farfurioară şi se lasă la loc cald până face spumă deasupra (cca 15 minute). Se amestecă făina cu sarea, se face un crater în centru şi acolo se adaugă iaurtul, uleiul şi maiaua. Se amestecă ingredientele până ce aluatul se leagă şi devine omogen, apoi se frământă cu mâna, în robot (5 minute) sau în maşina de pâine (pe programul de frământat) până devine elastic, dar deloc lipicios.
Se pune aluatul într-un bol larg, uns cu puţin ulei şi se introduce într-o pungă. Se lasă la crescut la loc cald (cca 26-28C; lângă un calorifer fierbinte sau în cuptorul încins la maxim 30C) până creşte foarte tare (cca 1.5 ore), scrie e-retete.ro.
Umplutura
Se dau brânzeturile pe răzătoare şi se amestecă cu restul ingredientelor. Va rezulta o compoziţie legată, dar fermă care poate fi modelată. Dacă doriţi, puteţi adăuga în umplutură mărar proaspăt tocat sau mentă uscată sfărâmată.
Se pune puţină făină pe masa de lucru şi se răstoarnă aluatul. Se împarte în două bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde foaie lungă de aprox 40 x 20 cm. Foaia va fi groasă cam de 1 deget, nu o întindeţi foarte subţire. Aşezaţi jumătate de umplutură pe centrul foii, pe lungime. Ridicaţi marginile aluatului peste umplutură şi presaţi aluatul la îmbinare ca să stea închis. Ridicaţi şi capetele opuse. Va rezulta o pâine lungă, ca un rulou.
Dacă aveţi, puteţi aşeza pâinile formate în tăvi lungi de tarte de 40 x 10 cm. Aşezaţi pâinile în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt, introduceţi tava iar într-o pungă şi lăsaţi la crescut 30 minute. În acest timp, încingeţi cuptorul la 200C.
Ungeţi pâinile fie cu ou bătut cu puţin lapte sau doar cu lapte. Coaceţi pâinile timp de 30-35 minute, până sunt rumene. Dacă nu aţi pus verdeţuri în umplutură, după 20 minute veţi vedea că ruloul s-a deschis deasupra şi în centru se vede brânză. Presaraţi peste brânză verdeţuri tocate.
Scoateţi pâinile din cuptor şi le acoperiţi cu un prosop până se răcoresc. Pâinea e bună călduţă sau rece.
Image by stockking on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu