€ 5.0919
|
$ 4.3707
|
Curs valutar: € 5.0919
|
$ 4.3707
 

Pâinea prăjită poate fi mai dăunătoare decât crezi. Află de ce!
Autor: Ioana Dinu

plate-toast-paine-prajita_37558100 Sursa foto: https://www.freepik.com/, @artwingcircus
 

Foarte mulți oameni consumă pâine prăjită din comerț, dar oare cât de mult afectează sănătatea? Studiile recente sugerează că impactul acestui obicei asupra colesterolului, tensiunii arteriale și nivelului...

Pâinea prăjită din comerț poate părea mai sănătoasă, dar nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Procesul de prăjire reduce conținutul de apă și concentrează nutrienții, dar crește numărul de calorii, zaharuri, conservanți, grăsimi și sare. Acest lucru poate afecta negativ persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau renale, dar și copiii. Deși poate ajuta la menținerea unui colesterol scăzut, pâinea prăjită din comerț ar trebui consumată ocazional, iar cea proaspătă ar trebui prăjită acasă, potrivit 20minutos.es

 

2. Sursa foto... (toaster-paine-prajita_48166100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pixel-shot.com

 

De ce e recomandat să eviți pâinea

Pâinea, în special cea albă, este adesea evitată în diete din mai multe motive. 

Indice glicemic ridicat

Pâinea albă este rapid digerată în organism, iar carbohidrații simpli din ea sunt transformați rapid în glucoză, ceea ce provoacă creșterea bruscă a zahărului din sânge. Această creștere rapidă poate duce la un exces de insulină, care ulterior provoacă o scădere rapidă a zahărului din sânge, lăsându-te să te simți obosit sau iritat. Dacă acest proces se repetă frecvent, poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină și, pe termen lung, la diabetul de tip 2.

Conținut scăzut de nutrienți

Pâinea albă este făcută din făină rafinată, iar procesul de rafinare elimină majoritatea nutrienților esențiali, cum ar fi fibrele, vitaminele B, mineralele și antioxidanții. Fără aceste componente benefice, pâinea devine o sursă de carbohidrați "goi" din punct de vedere al nutrienților. De exemplu, fibrele din pâinea integrală sunt importante pentru sănătatea digestivă și ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Astfel, consumul de pâine albă nu adaugă multă valoare nutrițională, iar înlocuirea ei cu alternative mai nutritive poate ajuta la o dietă mai echilibrată.

Aport ridicat de carbohidrați

Pâinea, în special cea albă, este o sursă concentrată de carbohidrați. Chiar și o felie poate contribui semnificativ la aportul caloric zilnic, iar consumul excesiv poate duce la acumularea de calorii care nu sunt consumate ca energie, fiind depozitate sub formă de grăsime. Dacă o persoană nu face suficientă activitate fizică pentru a arde acești carbohidrați, acest lucru poate duce la creșterea în greutate. În plus, carbohidrații din pâinea albă pot contribui la creșterea poftei de mâncare, ducând astfel la consumul mai multor alimente.

Gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz și secară și este prezent în majoritatea pâinilor. Deși este inofensiv pentru majoritatea oamenilor, persoanele cu intoleranță la gluten (sau cu boala celiacă) nu pot digera corect această proteină. În aceste cazuri, glutenul poate provoca inflamație și deteriorarea intestinului subțire, ceea ce poate duce la probleme digestive grave, pierdere de nutrienți și complicații pe termen lung. În plus, unele studii sugerează că un consum frecvent de gluten poate contribui la disfuncții ale sistemului imunitar la persoanele sensibile.

Risc de inflamație

Dietele bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, au fost asociate cu inflamații cronice în organism. Inflamația cronică este un factor de risc pentru o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, artrită, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. Carbohidrații rafinați pot contribui la dezechilibrele hormonale și la stresul oxidativ, care, în combinație, pot crește nivelul inflamației din organism. Alegerea alimentelor cu un indice glicemic scăzut și bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală sau alte surse de carbohidrați mai sănătoși, poate reduce riscul de inflamație și poate sprijini o sănătate generală mai bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
x close