Un bărbat şi-a ucis soţia, depistată ca fiind seropozitivă, într-o regiune din sudul Pakistanului lovită recent de o epidemie de HIV pusă pe seama unor practici medicale necorespunzătoare, au anunţat miercuri surse din cadrul poliţiei, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Victima, în vârstă de 32 de ani, mamă a patru copii, care locuia într-o localitate din districtul Shikarpur, a fost strangulată de soţul său şi spânzurată de un copac din faţa casei, a declarat pentru AFP poliţistul Roshan Ali. Suspectul, care o bănuia pe soţia sa că ar fi avut o aventură extraconjugală, a fost arestat, a mai precizat poliţistul. Complicii acestuia, cei care l-au ajutat să o agaţe pe femeie în copac, sunt încă în libertate.
Agenţia France-Presse a intrat în posesia unei copii a documentului emis în vederea anchetei deschise în acest caz. Districtul Shikarpur se învecinează cu Ratoder, regiune în care 681 de persoane, printre care 537 de copii cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, au fost depistaţi pozitiv la testarea HIV, potrivit celor mai recente cifre oficiale comunicate duminică. Provincia Sindh, în care se află Shikarpur şi Ratodero, se confruntă de o perioadă îndelungată cu sărăcia, iar locuitorii, care nu beneficiază de multă educaţie, nu cunosc, în general, modalităţile de transmitere a HIV.
'Utilizarea seringilor uzate ar putea fi una dintre cauzele răspândirii bolii, a declarat duminică Zafar Mirza, consilier în domeniul medical pe lângă premierul Imran Khan, adăugând că peste 21.000 de persoane din această regiune au fost testate. Anchetatorii spun că un medic pediatru, de asemenea seropozitiv, s-ar afla la originea contaminării din Ratodero. Medicul, aflat în spatele gratiilor, neagă că ar fi inoculat cu bună ştiinţă pacienţii. Pakistanul a fost considerată mult timp o ţară unde prevalenţa HIV era slabă. Acum însă, virusul se propagă într-un ritm îngrijorător, în special în rândul toxicomanilor şi al muncitorilor sexuali. Cu circa 20.000 de noi cazuri de persoane seropozitive depistate doar în anul 2017, ritmul de răspândire a acestei boli în Pakistan este al doilea cel mai rapid din Asia, potrivit statisticilor ONU. Această ţară, unde populaţia este în creştere rapidă, este afectată de lipsa infrastructurii medicale, neglijată mult timp de autorităţi. În acelaşi timp, comunităţile rurale sărace sunt în special vulnerabile în faţa practicilor medicale necorespunzătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News