Primul ministru pakistanez Imran Khan s-a angajat să permită populației din Kashmir dreptul la independență dacă locuitorii teritoriului din Himalaya ar vota pentru aderarea la Pakistan într-un referendum mandatat de ONU.
De când și-a obținut independența față de britanici în 1947, Pakistanul și India au purtat două dintre cele trei războaie ale acestora pentru Kashmir, ambele părți revendicând pe deplin teritoriul, dar administrând porțiuni separate ale acestuia, care sunt împărțite de Linia de control (LoC).
Într-o adresare publică de Ziua Solidarității Kashmir în orașul Kotli, administrat de Pakistan, Imran Khan, premierul țării, a afirmat că este dispus să permită cetățenilor teritoriului dreptul deplin la autodeterminare: „Când vă decideți asupra viitorului vostru și când poporul din Kashmir, dacă vrea Dumnezeu, decide în favoarea Pakistanului, vreau să spun că, după aceea, Pakistanul va da Kashmirilor dreptul la independență”, a spus Khan.
În 1948, o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU a impus organizarea unui plebiscit pe teritoriu, oferind rezidenților o alegere între aderarea la India sau Pakistan. Independența nu a fost declarată a fi o opțiune pentru acel referendum. Pe de altă parte, India a respins organizarea unui astfel de referendum până când Pakistanul își retrage trupele de pe teritoriu, inclusiv din Kashmirul administrat de Islamabad
Cu doi ani în urmă, New Delhi a modificat statutul constituțional al Kashmirului administrat de indieni, eliminând o dispoziție care permitea regiunii autonomia și absorbind-o în curentul administrativ al țării. Măsura a fost respinsă de Pakistan, care a cerut Indiei să anuleze decizia ca o condiție prealabilă pentru orice discuții, informează AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News