Aflat într-o vizită de două zile la Cluj, unde a participat la Zilele culturale Maghiare, preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, i-a invitat pe românii de etnie maghiară să facă demersurile necesare pentru obţinerea dublei cetăţenii, care îi poate ajuta să obţină anumite drepturi.
"Vă rog să îmi permiteţi să nu trec pe lângă dubla cetăţenie, să spun măcar o frază. Îi felicit pe cei care au cerut deja acest lucru şi vă sfătuiesc să cereţi dubla cetăţenie prin care fiecare vă puteţi întări nu doar sufleteşte, dar şi într-o formă juridică faţă de patria mamă. O comunitate se poate întreţine cel mai bine prin cultură, muzica, arta, arta grafică, literatura prezintă forţa prin care noi putem să ne adresăm între noi şi celorlalte naţiuni. Aceste meleaguri au misiunea ca limba, credinţa, tradiţia să creeze buna înţelegere', a declarat preşedintele Ungariei duminică, înaintea concertului care a încheiat Zilele Culturale Maghiare din Cluj, care s-au desfăşurat timp de şapte zile.
Şeful statului ungar a afirmat că se bucură că se află într-una din cele mai frumoase pieţe din Europa, respectiv Piaţa Unirii din centrul Clujului, unde se află una dintre cele mai mari şi mai importante biserici romano-catolice din Transilvania, dar şi statuia lui Matei Corvin, considerat cel mai mare rege al Ungariei, după Ştefan I, care a întemeiat statul ungar.
"Clujul nu este cunoscut numai după maghiari, în această regiune de secole trăiesc împreună şi români şi saşi care s-au format prin interacţiuni şi au creat cultura ardelenească. Mă bucur în mod special de faptul că artele determinante pentru Zilele Culturii Maghiare, muzica, dansul, teatrul, pictura, poezia, sau chiar meşteşugurile servesc ca o limbă comună, ca un liant între locuitorii şi comunităţile naţionale ale oraşului, între care prezenţi în număr mare şi cei care nu dispun de graiul unguresc (...) Sper ca totdeauna vor fi aici maghiari, sper că putem convieţui împreună, să iubim ceea ce este al nostru, Domnul să dea să fie aşa", a mai spus Pal Schmitt.
Manifestarea a fost organizată pentru a doua oară în acest an, scopul ei fiind acela de a aminti clujenilor că în data de 19 august 1316 a Clujul a fost ridicat la rangul de oraş printr-un document semnat de regele Carol Robert de Anjou. De asemenea, ziua de 20 august, a regelui Ştefan I, întemeietorul statului ungar, este una dintre cele mai mari sărbători ale maghiarimii, relateaz[ Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News