Iată rețeta de palaneț, plăcinta de Paște, care poate să fie un desert sărat sau un aperitiv.
325 grame făină albă
170 ml apă
3 linguri de ulei de măsline
o linguriță de sare
un vârf de piper
un cățel de usturoi
450 grame spanac tocat
500 grame de urdă
5 ouă
Amestecați făina cernută cu apa, în care ați dizolvat sarea, și cu uleiul de măsline și frământați totul până obțineți un aluat elastic nelipicios. Acoperiți aluatul într-o folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30-35 de minute.
Pentru umplutură, puneți o lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă, căliți cățelul de usturoi zdrobit, pentru un minut, apoi scoateți-l și puneți spanacul, pe care îl căliți pentru 2-3 minute.
După ce s-a răcit, tocați spanacul și puneți-l într-un bol, apoi adăugați urda, un ou, sare și piper, după gust. Amestecați toate ingredientele până obțineți o compoziție cremoasă.
Aluatul se împarte în două bucăți egale. întindeți fiecare bucată de aluat pe un blat tapetat cu făină.
Tapetați o formă cu unt și făină și adăugați prima foaie de aluat, la fel ca la o tartă.
Ungeți foaia cu ulei de măsline și adăugați umplutura de spanac și brânză, nivelați, apoi faceți patru gropițe în umplutură, în care adăugați cele patru ouă crude. Acoperiți cu a doua foaie de aluat, ungeți cu ulei de măsline și rulați marginile de aluat în interiori.
Plăcinta obținută se dă la cuptor, după ce a fost preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 45-50 de minute.
După ce s-a copt, lăsați plăcinta să se răcească pentru 5 minute, apoi o scoateți din formă și poate fi servită.
Poftă bună!
Citește și: Babka cu cremă de ciocolată. Iată rețeta cozonacului însiropat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu