Senatorul USR Ştefan Pălărie a cerut miercuri unor senatori aflaţi în sala de plen să se conformeze cu legislaţia statului român şi să poarte mască, pentru că aceasta nu este opţională.
'Din nou observ colegi de la alte grupuri politice pentru care masca este opţională. Exact în locul în care noi facem legile, de la care avem aşteptarea ca cetăţenii să se conformeze, noi nu le respectăm. (...)
Nu putem să ajungem la un nivel de dezorganizare la acest nivel. Îi rog respectuos pe colegii care acum în plenul Senatului nu au mască să se conformeze cu legislaţia statului român. Nu cu o mână acoperiţi gura, ci cu o mască', a transmis Pălărie, de la tribuna Camerei superioare a Parlamentului.
În context, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a cerut Secretariatului General să se asigure că măştile ajung în sală, făcând un apel la purtarea măştii.
'Nu este nicio procedură, nu e drept la replică, vă rog foarte mult să purtaţi mască, pentru că aşa este legea. Vă rog să luaţi măsurile care se impun pentru a ne asigura că toţi colegii poartă mască', a spus Dragu. Pe fondul acestor discuţii, senatorul independent Diana Şoşoacă a motivat lipsa măştii prin faptul că este scutită medical.
Reprezentanţii PNL şi cei ai USR se vor întâlni miercuri, în jurul orei prânzului, pentru discuţii privind formarea Guvernului.
Potrivit unor surse politice citate de Agerpres, întâlnirea are loc după ce Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat, marţi, flexibilizarea mandatului de negociere 'cu forţele democratice' din Parlament privind formarea unui nou Guvern.
Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele PNL, Florin Cîţu, secretarul general Dan Vîlceanu şi cei patru prim-vicepreşedinţi - Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.
Florin Cîţu a declarat că PNL va merge la negocierile cu USR şi PSD pentru formarea Guvernului doar cu propunerea ca premierul să fie din partea liberalilor. El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis este cel care desemnează premierul, iar, deocamdată, nu a fost modificată decizia PNL ca preşedintele partidului să fie propunerea de prim-ministru.
La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că nu este clar ce presupune flexibilizarea mandatului de negociere de către PNL.
El a completat că demersuri pentru conturarea unei majorităţi parlamentare ar fi trebuit făcute în urmă cu zece zile. 'Eu nu am mai multă claritate. Asta cu flexibilizarea mandatului am tot auzit-o, dar încă nu ştim ce înseamnă flexibilizarea şi în ce direcţie vrea să o ia PNL. Am înţeles că vor un Guvern cât mai rapid. Păi dacă ar fi vrut un Guvern cât mai rapid, îi dădea un mandat premierului desemnat Ciucă încă de acum zece zile să negocieze o majoritate', a spus Cioloş, pentru B1 Tv.
În opinia sa, în eventualitatea refacerii coaliţiei nu este necesar un nou program de guvernare, ci doar de de un calendar de punere în practică a măsurilor prevăzute. Potrivit lui Cioloş, stabilirea unui astfel de calendar ar reduce riscul tensiunilor ulterioare.
Amintim că fostul preşedinte liberal Ludovic Orban a declarat miercuri că parlamentarii care s-au retras din grupurile PNL vor susţine reconstrucţia coaliţiei de centru-dreapta şi nu vor vota un guvern PNL-PSD.
'Consider că singura soluţie normală, onorabilă, decentă de guvernare a României este refacerea coaliţiei de centru-dreapta. Vreau să dezmint categoric speculaţiile lansate în presă de manipulatori din echipa câştigătoare sau din altă zonă care încearcă să acrediteze ca scuză pentru conducerea PNL şi pentru dorinţa celor mai mulţi din conducerea PNL şi a lui Iohannis de a face guvern cu PSD faptul că nu se mai poate reface coaliţia de centru dreapta din cauza retragerii parlamentarilor care s-au dezafiliat din grupul PNL.'
'Am purtat aseară o discuţie cu toţi colegii mei, atât cu cei care s-au retras, cât şi cu cei care se vor retrage în viitorul apropiat, decizia noastră este foarte clară - nu vom vota un guvern PNL - PSD. Să fie clar. Noi dorim să participăm la reconstrucţia coaliţiei de centru-dreapta. De altfel, ştiţi foarte bine că în momentul în care mi-am dat demisia din grupul parlamentar PNL am spus că trebuie îndeplinite trei condiţii ca să revin în grupul PNL şi că să nu mă despart definitiv de colegii mei, iar una dintre aceste condiţii era refacerea coaliţiei de centru-dreapta', a spus Orban, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că, alături de parlamentarii care s-au retras din grup, a decis că nu va sprijini decât un guvern de centru-dreapta, care să aibă la bază un program de guvernare care să creeze cu adevărat politici guvernamentale de susţinere a mediului de afaceri, de relansare a investiţiilor, de susţinere a investiţiilor publice în infrastructura mare. Orban a susţinut că de la Congresul PNL şi până acum nu a fost contactat de niciun membru al noii conduceri a PNL.
'Este absolut penibil ce s-a întâmplat aseară. Eu fac politică de 30 de ani, eu nu am văzut ca un partid care vrea să guverneze să nu decidă candidatul la funcţia de prim ministru şi să spună că Iohannis urmează să hotărască cine să fie prim ministru. Preşedintele trebuie să desemneze propunerea partidelor. De altfel, Iohannis a şi declarat public de multe ori că aşteaptă propunerea partidelor', a încheiat Orban
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu