Palatul Comisiei Europene a Dunării (Biblioteca V.A. Urechia), Galați, a obținut prima finanțare europeană ca marcă a Patrimoniului European, a anunțat Costel Fotea, președintele PSD al Consiliului Județean.
"Ce povești ascunde Palatul Comisiei Europene a Dunării? Care a fost rolul lui în istoria Europei? Și de ce merită să fim mândri de istoria noastră?
Acum, liceenii din Galați au ocazia să descopere aceste răspunsuri, într-un proiect de promovare finanțat din fonduri europene. Palatul Comisiei Europene a Dunării, sediul actual al Bibliotecii “V.A. Urechia”, este singurul obiectiv cultural din Galați distins cu titlul de Marcă a Patrimoniului European – o prețioasă recunoaștere a importanței în istoria europeană.
Proiectul, realizat în parteneriat cu un muzeu din Croația, nu doar că va aduce în prim-plan valoarea culturală a Palatului, dar va și provoca liceenii la un concurs captivant.
Iar premiul? O experiență de neuitat: o excursie în Croația pentru echipa câștigătoare, unde vor putea descoperi o altă cultură europeană.
Prin acest proiect, tinerii gălățeni vor avea șansa de a înțelege că istoria orașului lor este parte din istoria Europei. O istorie cu care ne putem mândri!", a precizat Costel Fotea.
Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi a fost constituită prin Decretul regal nr. 3382, la data de 7 decembrie 1889, act semnat de Carol I, rege al României.
Deși actul constituirii datează din 7 decembrie 1889, data deschiderii oficiale a Bibliotecii este 11 noiembrie 1890, după un an de la oferirea acestui însemnat dar al lui Urechia care – așa cum însuși sublinia – va trebui „să serve culturii tot mai spornice și mai ales tot mai românească a Galaţilor”.
Fondul iniţial al bibliotecii, așa cum se consemnează în actele oficiale, a fost de 5.958 de volume. Prestigiul impus de valoarea colecţiilor, recunoscut prin acordarea diplomelor şi medaliilor de aur pentru participarea la expoziţiile naţionale din 1903 şi 1906 face ca instituţia să polarizeze viaţa spirituală din arealul Dunării de Jos.
Recunoscută ca instituţie culturală oficială a statului, între anii 1930-1949, Biblioteca poartă sigiliul cu stema ţării, iar în 1953 a fost distinsă cu titlul de Bibliotecă Centrală Regională Model, fiind clasată pe locul I.
Printre cele mai valoroase piese se numără unele tipărituri din jurul anului 1600, cărţi româneşti vechi de uz bisericesc, cărţi străine cu informaţii despre Dacia şi teritoriile româneşti, manuscrise şi dedicaţii autografe ale unor personalităţi din ţară şi din străinătate (printre care patru laureaţi ai premiului Nobel), hărţi vechi, atlase, albume, ex-libris-uri, fotografii, cărţi poştale, periodice vechi, foi volante, stampe etc.
Colecţia daco-romanica, adusă de V.A. Urechia la Galaţi, cea mai însemnată din România, conţine peste 320 de titluri, produse ale tiparului de până la 1700 şi peste 300 de titluri din producţia editorială a anilor 1701-1800. Între acestea, mai mult de 2/3 din fond vehiculează informaţii despre români, unele constituind ample şi documentate comentarii privind istoria, limba, etnografia, geografia, aria de locuire a populaţiilor neolatine din centrul şi sud-estul Europei, situaţia politico-statală a Ţărilor Române.
Colecţiile speciale ale Bibliotecii conservă 12 incunabule, tipărituri preţioase datând din faza de „leagăn” a tiparului, precum şi 14 ediții Elzevir, cel mai vechi de aici datând din 1599, Lycophron Chalcidensis Alexandra: Poema obscurum. Cea mai veche tipăritură este incunabulul De consolatione theologiae de Johannes de Tambaco, imprimat la Strasbourg în jurul anului 1472. Din categoria stampelor, cea mai valoroasă achiziţie realizată de V.A. Urechia este un exemplar al celebrei colecţii „Culegere de 85 de stampe originale”, cuprinzând tiraje executate la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în atelierul editorului francez Pierre François Basan, în mâinile căruia ajunseseră plăcile gravate în bronz de Rembrandt şi ucenicii săi. Preţiosul album este unicat în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News