Decesul Regelui Mihai aduce în discuție și reședința Alteței Regale, Principesa Margareta. Martorul tăcut al ultimelor decenii din istoria României, așa cum îl numea Familia Regală. Palatul Elisabeta a fost atribuit Regelui Mihai de statul român, în 2001, ca locuință pentru un fost șef de stat pe durata vieții. În acest moment a început să se vorbească despre destinul Palatului Elisabeta. Senatorul Sorin Ilieșiu vine chiar cu o propunere în acest sens.
Palatul Elisabeta, aflat pe Şoseaua Kiseleff, are o suprafaţă construită totală de 1.645 metri pătraţi şi un teren aferent de 12.977 metri pătraţi.
Potrivit Normelor fundamentale ale Familiei Regale a României, la articolul 3 se face referire la reședința Familiei regale:
Articolul 3
Cetatenia si resedinta
1) Toti membrii Casei Regale a Romaniei sunt sau trebuie sa ia masurile pentru a deveni cetateni romani.
2) O Regina vaduva sau consortul / consoarta vaduvi vor avea dreptul de a locui, pentru restul vietii, intr-una dintre resedintele regale, stabilita de Seful Casei Regale, dar acest drept nu se va extinde pentru fostii sau viitorii soti sau copii lor dintr-o fosta sau viitoare casatorie, dupa decesul acestora.
3) In acest moment, Palatul Elisabeta este resedinta oficiala a Regelui si Familiei, pe durata vietii sale. Deciziile legate de resedintele regale pot fi revocate sau schimbate de Seful Familiei in orice moment. Cu toate acestea, Castelul Savarsin este proprietatea privata a Sefului Familiei, iar Castelul Pelisor va fi pentru totdeauna Scaunul Dinastiei Regale, potrivit Normelor fundamentale ale Familiei Regale a României.
Despre Palatul Elisabeta, Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta declara că: „Învăţ să trăiesc în Palatul Elisabeta, învăţ să-l preţuiesc şi să-l înţeleg şi ştiu că pot, alături de părinţii mei şi de soţul meu să punem o amprentă a noastră între zidurile lui, ca o continuitate a tradiţiei româneşti".
[citeste si]
Palatului Elisabeta a fost inaugurat în 1936, fiind construit de arhitectul Corneliu M. Marcu, ca reşedinţă a Principesei Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, fosta Regină a Greciei şi mătuşa Regelui Mihai.
Palatul a cunoscut frământările celui de-Al Doilea Război Mondial, i-a găzduit pe Regele Mihai şi regina-mamă Elena. Aici, la 30 decembrie 1947, Regele a semnat abdicarea forţată şi a pornit, în scurt timp, în exil.
Palatul a servit ca reşedinţă de protocol de stat, iar, în anii '90, a devenit hotel şi restaurant. În anul 2001, Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de Stat.
Emil Boc sistează cheltuielile cu întreținerea
În aprilie, 2010, premierul Emil Boc a avizat solicitarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca Regele Mihai să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până la acea dată de către stat, regia invocând faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului.
Propunerea senatorului Sorin Ilieșiu
Într-o intervenție la RTV, senatorul Sorin Ilieșiu a declarat că în România ar fi păcat ca ideea de monarhie să fie asociată cu o tentație a moștenirii.
"Eu dacă aș fi în locul Alteței Sale Regale, Principesa Margareta, a-și dona înapoi statului român Castelul Peleș, și evident Palatul Elisabeta poate să râmănă în continuare până la decesul Majestății Sale în folosința Casei Regale.
În cazul unei dispute pe avere, Peleșul reprezintă perla coroanei, acesta fiind restituit familiei regale, dar încasările aparțin statului român.
Ilieșiu a mai declarat că va face o solicitare și în scris Principesei Margareta, pentru că nu este bine pentru memoria monarhiei din România să se facă această asociere jenantă cu familia regală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu