Palatul 'intim' al ultimului ţar al Rusiei, Romanov, va fi redeschis pentru public în 2020

Palatul în care au trăit ultimii reprezentanţi ai dinastiei Romanov, în care familia ţarului Nicolae al II-lea a locuit până la Revoluţia din 1917, a fost complet renovat şi va fi deschis pentru public în 2020, au anunţat joi autorităţile ruse, citate de AFP. 

Alegeri prezidentiale 2024

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, Palatul Alexander, situat în apropiere de Sankt Petersburg, a fost utilizat ca reşedinţă principală de ultimul ţar al Rusiei timp de 12 ani, de la Revoluţia din 1905 şi până la Revoluţia din 1917, care a pus capăt, în urma unui masacru sângeros, dinastiei Romanov. Clădirea a intrat în renovare începând din 2012 şi a fost complet închisă pentru public în 2015. Palatul se află în Puşkin, în perimetrul fostei reşedinţe imperiale Ţarskoe Selo, unde se află şi alte edificii şi parcuri, vizitate de un număr mare de turişti. 'Palatul Alexander era unic. Era destinat pentru viaţa intimă a familiei imperiale, care trăia destul de izolată', a explicat Olga Taratyanova, directoarea Muzeului Ţarskoe Selo, cu ocazia prezentării operaţiunilor de renovare a palatului.

Din acea clădire, construită în stil neo-clasic, vor fi deschise pentru turişti opt săli, inclusiv un salon, un cabinet şi camera de dormit a ţarului Nicolae al II-lea şi a soţiei sale, împărăteasa Alexandra Fedorovna. Lucrările de renovare au vizat în principal podelele, tapiseriile şi tavanele. Ele au permis, de asemenea, descoperirea unei camere de toaletă decorată în stil maur, în care, potrivit fotografiilor din epocă, Nicolae al II-lea îşi petrecea mult timp. Acea cameră, ce include şi o mică piscină, a fost divizată în două spaţii şi ascunsă apoi în perioada sovietică. Spre deosebire de alte palate din împrejurimile oraşului Sankt Petersburg, Palatul Alexander nu a fost distrus de nazişti în momentul invadării fostei URSS. Clădirea a găzduit pentru o vreme sediul local al Gestapo-ului german şi o închisoare. Potrivit experţilor, interioarele palatului au fost avariate şi parţial distruse după Al Doilea Război Mondial, când fosta rezidenţă imperială a fost transformată într-un institut militar sovietic.

'În epoca URSS, s-a făcut absolut orice pentru a distruge amintirea familiei imperiale', a subliniat Nikita Yavein, arhitectul care a coordonat restaurarea palatului. Edificiul a fost inclus în Complexul Muzeal Ţarskoe Selo abia în 2009. După ce a abdicat în 1917, ţarul Nicolae al II-lea a fost plasat în arest la domiciliu, în Palatul Alexander, alături de soţia lui şi de cei cinci copii ai lor. Toţi cei şapte membri ai familiei imperiale ruse au fost trimişi apoi în Tobolsk, în Siberia, şi în cele din urmă la Ekaterinburg, în regiunea Ural, unde au fost executaţi de bolşevici pe 17 iulie 1918, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel