Palatul prezidențial, asediat la Nairobi. Președintele renunță la creșterea taxelor și promite că va tăia din cheltuielile bugetarilor

AGERPRES
AGERPRES

Revolta declanșată de creștere a taxelor nu s-a domolit nici după ce președintele Keniei, William Ruto, a retras proiectul de lege care a scos lumea în stradă. Reuters anunță joi că poliția din Nairobi ridică  baricade pe străzile care duc la palatul prezidențial, fiindcă protestatarii încearcă să ocupe reședința lui Ruto, după ce au incendiat clădirea Parlamentului.

Propunerea de majorare a taxelor, la recomandarea FMI, a declanșat revolte de stradă, iar  ciocnirile au dus provocat moartea a cel puțin 23 de persoane și la rănirea altor 30, cu gloanțe de cauciuc. Parlamentul a fost luat cu asalt și incendiat.

Puterea de la Nairobi se confruntă cu cea mai serioasă criză din cei doi ani de președinție ai lui Ruto, după ce o mișcare de protest, predominant a tinerilor, a crescut rapid de la condamnarea online a majorărilor de taxe la mitinguri masive care cer o schimbare politică.

Lipsind o structură formală de conducere, susținătorii protestului sunt divizați cu privire la cât de departe să meargă demonstrațiile.

Boniface Mwangi, un lider important al activiștilor, s-a opus apelurilor de a lua cu asalt birourile și reședința oficială a președintelui, o mișcare care, spune el, ar putea genera mai multă violență și ar putea fi folosită pentru a justifica o reprimare a manifestațiilor.

Reporterii Reuters au văzut vehicule militare pe străzi, după ce guvernul a desfășurat armata pentru a ajuta poliția să controleze violențele din capitala Nairobi. Cu toate acestea, sute de protestatari s-au adunat în orașul-port Mombasa și în orașul Kisumu, din vestul țării. Până acum, imaginile difuzate de televiziunea locală arată că aceste manifestații par a fi pașnice.

„Acum nu mai este vorba doar despre proiectul de lege financiar, ci despre #RutoTrebuieSaPlece,” a declarat activista politică și protestatară Davis Tafari pentru Reuters într-un mesaj text. „Trebuie să ne asigurăm că Ruto și deputații săi au demisionat și că sunt organizate alegeri noi... Ocupăm Palatul Prezidențial pentru demnitate și justiție.”

Președintele Ruto promite că va tăia din cheltuielile statului și nu va crește taxele

Într-un discurs de miercuri, Ruto a apărat inițiativa sa de a majora taxele pentru articole precum pâinea, uleiul de gătit și scutecele, spunând că este justificată de necesitatea de a reduce datoria mare externă a Kenyei, care a făcut să crească mult dobânzile la credite și a depreciat moneda națională.

Președintele a recunoscut că societatea keniană a respins în mod covârșitor proiectul de lege care ar fi permis majorarea taxelor și a promis un dialog cu tinerii, astfel încât măsurile de austeritate să vizeze în primul rând sistemul bugetar, nu populația. Vom începe cu reduceri de cheltuieli, cu reducerea bugetului președinției, a promis Ruto.

Fondul Monetar Internațional, care a cerut guvernului să-și reducă deficitul pentru a obține mai multe finanțări pe piața bancară, a declarat că monitorizează îndeaproape situația. „Suntem profund îngrijorați de evenimentele tragice din Kenya din ultimele zile. Principalul nostru obiectiv în sprijinirea Kenyei este de a o ajuta să depășească provocările economice dificile cu care se confruntă și să-și îmbunătățească perspectivele economice și bunăstarea oamenilor săi”, se arată într-un comunicat al organizației financiare.

Agenția de rating Moody's a spus că schimbarea accentului către reducerea cheltuielilor, mai degrabă decât creșterea veniturilor, va complica distribuirea viitoare a fondurilor FMI și va încetini ritmul de consolidare fiscală. Analiștii de la JPMorgan au spus că au menținut previziunile pentru un deficit de 4,5% din PIB în anul fiscal 2024/2025, dar au recunoscut că țintele guvernului și ale FMI ar putea fi revizuite în lumina evenimentelor recente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel