Primaria Capitalei prin Directia Generala Investitii, a incheiat un contract cu Compania Municipală Consolidări SA, prin care Palatul Voievodal Curtea Veche, monument istoric de importanță națională, va fi consolidat, restaurat si redat circuitului turistic.
Palatul Voievodal Curtea Veche. Lucrarile vor incepe saptamana viitoare, in acest moment realizandu-se organizarea de santier.
"Restaurarea Palatului Voievodal 'Curtea Veche' constituie un element foarte important in cadrul programului de consolidari pe care l-am demarat la nivelul Municipalitatii. Este vorba despre un monument istoric esential in trecutul Capitalei Romaniei si ne dorim sa ii redam valoarea de altadata, dupa ce mai bine de doua decenii a fost uitat de toate autoritatile. Am convingerea ca dupa finalizarea lucrarilor, Palatul Voievodal va deveni un punct esential pe harta atractiilor turistice ale Bucurestiului, mai ales ca, potrivit proiectului de restaurare si consolidare, acesta se va transforma intr-un spațiu muzeal divers, cu expozitii si zone dedicate manifestărilor culturale", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Captalei.
Proiectul Municipalitatii are ca scop, în afara protejării, restaurării și consolidării, funcționalizarea și punerea în valoare a vestigiilor și recomandă o serie de intervenții absolut necesare asupra vestigiilor, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității structurii, altele indirecte, cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestui monument.
Situat in Str. Franceză nr. 19-23, in Centrul Istoric al Municipiului Bucuresti, Vechiul Palat Voievodal este alcătuit dintr-un corp cu pivnițe acoperite în terasă circulabilă, iar in partea de est se mai păstrează trei travee ale fostului palat aflat în diferite stări de conservare.
În zona de nord se păstrează ruinele fostei băi turcești, alcătuită dintr-un subsol acoperit cu boltă cilindrică și protejat de un acoperiș provizoriu. În plus, pe lângă acestea s-au mai pastrat sub formă de ruină, un set de ziduri care marchează conturul fostului palat voievodal. Ruinele sunt amplasate în general în spații deschise.
După finalizarea lucrărilor de restaurare, Palatul Voievodal Curtea Veche va deveni un spațiu muzeal divers în care se vor regăsi spații expoziționale cu caracter temporar și permanent, spații multifuncționale destinate întrunirilor și manifestărilor culturale, spații administrative (birouri), spații tehnice necesare asigurării climatizării, spații de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea, magazine.
Termenul de execuție a lucrărilor de este 32 de luni calendaristice, iar contractul de lucrari are o valoare de aproximativ 38 milioane de lei, exclusiv TVA.
Palatul Voievodal Curtea Veche, scurt istoric
Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea, insa cel mai important aspect îl reprezintă continuitatea locurii acestui spatiu timp de peste 500 de ani, foarte puţine locuri din Bucureşti avand această valoare istorică. Muzeul este organizat in incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Între anii 1459-1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei, iar după anul 1660 a rămas capitală unică.
Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului si a grădinilor însumau 25.000 mp, într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798 acest perimetru a fost licitat iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere moderne. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 şi păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-lea precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu