Slovenia va recunoaște statul Palestina. Ministrul de externe al Sloveniei a făcut astăzi anunțul.
Slovenia a început, joi, primul pas al procesului ”ireversibil” de recunoaștere a Palestinei ca stat, informează EFE, scrie Agerpres. Astfel, guvernul de centru-stânga al Sloveniei va trimite propunerea sa parlamentului înainte de 13 iunie.
”Slovenia transmite în acest fel un mesaj clar despre necesitatea stabilirii păcii în Orientul Mijlociu și a unei soluții cu două state”, a declarat ministrul de externe sloven, Tanja Fajon, pe rețeaua de socializare X.
MFEA @tfajon: "I am pleased that the @vladaRS has taken a decisive & irreversible step in the process of recognising #Palestine. Slovenia ???????? thus sends a clear message on the urgency of #MiddleEast peace & a two-state solution ????????????????. It is my sincere wish that the procedures will… pic.twitter.com/rc6m7DMw0g
— MFEA Slovenia (@MZEZ_RS) May 9, 2024
În declarații precedente pentru presă, ministrul și-a exprimat speranța că țări cu idei similare vor urma exemplul Sloveniei și vor începe și ele procedurile de recunoaștere a Palestinei, a informat agenția slovenă STA.
Șefii de guvern ai Sloveniei, Spaniei, Irlandei și Maltei au adoptat o declarație comună la sfârșitul lunii martie, pe marginea summitului liderilor UE, în care și-au exprimat disponibilitatea de a recunoaște Palestina atunci când acest demers poate fi făcut în mod eficient și când circumstanțele o vor permite, amintește STA.
După cum a explicat miercuri Biroul prim-ministrului sloven Robert Golob, propunerea guvernului va avea ca obiectiv ca recunoașterea să contribuie la acordul de încetare a focului în Gaza și la eliberarea ostaticilor capturați de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.
El a subliniat că guvernul sloven rămâne în contact cu țări care au aceleași opinii, dar că metoda și momentul recunoașterii reprezintă decizia suverană a fiecărei țări.
În Slovenia, propunerea de recunoaștere a unei țări este făcută de guvern, apoi trebuie aprobată de comisia parlamentară de politică externă și, în final, de Adunarea Națională (parlamentul), amintește STA.
Citește și: Între conflict și diplomație. Palestina solicită aderarea la ONU
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News