Palestinienii raportează lupte cu israelienii în Khan Younis după ce SUA blochează apelul pentru încetarea focului în Gaza

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Reuters: Asaltul terestru asupra Hamas a fost extins după pactul temporar de încetare a luptelor.

Israelul a ordonat locuitorilor să părăsească centrul principal al orașului Khan Younis din sudul Gazei și a bombardat întreaga zonă peste noapte, după ce Statele Unite au folosit dreptul lor de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a proteja aliatul său de cererile de încetare a focului.

De la prăbușirea unui armistițiu cu Hamas în războiul de două luni pe data de 1 decembrie, Israelul a extins asaltul terestru în jumătatea sudică a Fâșiei Gaza, intrând în Khan Younis, unde locuitorii au raportat lupte violente. Ambele părți au confirmat o creștere a confruntărilor în nord.

Israelul a afirmat că campania sa înregistrează progrese. Consilierul pentru Securitate Națională, Tzachi Hanegbi, a declarat că forțele israeliene au ucis cel puțin 7.000 de militanți Hamas, fără a oferi detalii despre cum s-a ajuns la această estimare. Șeful militar, generalul-locotenent Herzi Halevi, le-a transmis soldaților săi că "trebuie să presăm mai tare".

Bilanțul oficial al morților în Gaza, dat de Ministerul Sănătății Palestiniene din enclavele controlate de Hamas, a depășit 17.700 de persoane sâmbătă, cu mii de oameni dispăruți și presupuși morți sub dărâmături. Ministerul a afirmat că aproximativ 40% dintre cei decedați erau copii sub 18 ani.

Israelul a declanșat campania sa pentru a elimina conducerea Hamas din Gaza după ce luptătorii lor au atacat localitățile israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 240 de ostatici, conform estimărilor israeliene.

Încă 137 de ostatici rămân în captivitate, iar mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere eliberarea lor. Un soldat care a luptat pe 7 octombrie a murit din cauza rănilor sale, a anunțat armata israeliană duminică dimineață, adăugând că alți patru soldați au murit luptând în sudul Gazei.

Majoritatea din cei 2,3 milioane de locuitori ai Gazei au fost alungați din casele lor, adesea de mai multe ori. În timp ce luptele continuă în întreaga regiune, locuitorii și agențiile ONU susțin că practic nu există niciun loc sigur în care să meargă, deși Israelul contestă această afirmație.

Forțele israeliene susțin că încearcă să limiteze pierderile civile oferind hărți cu zone considerate sigure și acuză Hamasul că rănește civili ascunzându-se printre ei, aspect negat de luptătorii palestinieni. Palestinenii afirmă că campania s-a transformat într-un război de pământ pârjolit împotriva întregii populații a unei enclave atât de dens populate precum Londra.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Israelului în limba arabă a postat o hartă pe X evidențiind șase zone din Khan Younis pentru evacuare "urgentă".

Unii locuitori au raportat că au auzit bombardamente ale tancurilor și lupte violente între forțele israeliene și luptătorii palestinieni, precum și o serie de atacuri aeriene în timp ce forțele israeliene încercau să avanseze spre vest.

"Încercăm să adormim copiii și stăm treji, temându-ne că locul va fi bombardat și că va trebui să fugim cu copiii", a spus Zainab Khalil, în vârstă de 57 de ani, care a fost alungată împreună cu alți 30 de rude și prieteni în apropierea străzii Jalal, unde s-au dat ordine de evacuare. "Începe o altă tragedie în timpul zilei, și anume: cum să hrănim copiii?"

Cu proviziile de alimente și medicamente puține, un oficial senior al Programului Alimentar Mondial al ONU a spus că un nou sistem ar putea aduce mai multă ajutor umanitar în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom cu Israelul, dar Israelul încă nu a fost de acord să-l deschidă.

În centrul Gazei, bombardamentele cu tunuri israeliene au reprins în taberele de refugiați Bureij și Maghazi, au spus locuitorii, în timp ce oficialii de sănătate palestinieni au raportat că un atac aerian israelian în Bureij a ucis șapte palestinieni.

În Khan Younis, morții și răniții au ajuns pe parcursul nopții la spitalul Nasser, care era copleșit.

Un medic a sărit dintr-o ambulanță cu trupul inanimat al unei fetițe într-un trening roz. Înăuntru, copiii răniți plângeau și se zbăteau pe podeaua din gresie, în timp ce asistentele se grăbeau să-i consoleze. În afara spitalului, trupurile erau așezate în giulgiuri albe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel