Palestinienii care trec pe lângă tancurile israeliene, de-a lungul unui pasaj frontalier din Gaza City, au declarat joi că se tem de o nouă "Nakba", adică o nouă "catastrofă", precum cea a masivei lor deportări după înființarea Israelului, în 1948, precizează Reuters.
Mii de oameni se deplasau spre sud pe șoseaua Salah al-Din din Gaza City, joi, singura rută de ieșire pentru civili care scapă de un asediu tot mai intens, în timp ce tancurile israeliene avansau tot mai adânc în enclavele din Fâșia Gaza.
"Ce se întâmplă în spatele nostru? Distrugere și moarte. Am plecat de teamă", a spus o femeie care și-a dat numele Um Hassan. Ea tocmai trecuse în sudul Gaza din partea de nord a teritoriului mic și aglomerat.
"Suntem săracii oameni palestinieni ale căror case au fost distruse", a spus ea, numind asta a doua Nakba.
Războiul din 1948, când palestinienii au fugit sau au fost evacuați din casele lor, le este gravat în memoria colectivă. Mulți au exprimat temeri că, dacă vor fi forțați să-și părăsească casele acum, nu li se va permite să se întoarcă, așa cum s-a întâmplat cu strămoșii lor.
Obiectivul militar declarat al Israelului este de a distruge Hamas, despre care susține că a ucis 1.400 de oameni și a răpit alți 240 într-un atac din 7 octombrie. Autoritățile sanitare din Gaza controlată de Hamas spun că bombardamentele israeliene au ucis mai mult de 10.000 de oameni de atunci.
Forțele israeliene le-au cerut palestinienilor de săptămâni întregi să părăsească nordul Gaza spre sud, susținând că li se va permite să se întoarcă acasă odată cu încheierea conflictului. Începând de miercuri, o dată cu intensificarea luptelor în Gaza City, un număr mare de oameni au început să se deplaseze spre sud.
Khaled Abu Issa, din tabăra de refugiați de pe plaja adiacentă Gaza City, a spus că a plecat după ce cartierul său a fost bombardat, în repetate rânduri, cu artilerie.
"A fost o plecare foarte grea. Stăteam în siguranță acasă și Israelul a venit și m-a relocat încă o dată", a spus el.
Majoritatea palestinienilor din Gaza sunt înregistrați ca refugiați după ce strămoșii lor au fugit din casele lor din interiorul granițelor Israelulu, în 1948. De la 7 octombrie, peste jumătate din populația enclavei a fost deplasată.
Mai mulți oameni care au făcut călătoria spre sud au spus agenției Reuters că au văzut cadavre pe drum.
"În timp ce mergeam am văzut cadavre în descompunere. Oameni (care călătoreau în) mașini civile, civili ca noi, nu vehicule militare sau oameni de la Hamas", a spus Abu Issa.
Cei mai mulți au fugit pe jos, cărând ce au putut. Pe măsură ce treceau pe lângă tancurile israeliene de la linia frontului, ridicau mâinile pentru a-și arăta cărțile de identitate.
Mai departe, în sudul Gaza, sunt puține vehicule care mai au combustibil, iar mulți oameni trebuie să continue să meargă până găsesc un loc nou de adăpost.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu