Pământul a trecut prin cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată.
La nivel global, Pământul a trecut prin cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, potrivit oamenilor de știință din cadrul programului UE privind schimbările climatice.
Luna trecută nu a fost doar cea mai caldă lună Iunie de până acum, ci și a 13-a lună consecutivă de record.
Cu alte cuvinte, fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost "cea mai caldă înregistrată vreodată" în comparație cu lunile aferente din trecut, ceea ce indică o tendință continuă de încălzire.
Experții prezintă drept cauză emisiile de gaze cu efect de seră și avertizează asupra unui "dezastru climatic" în desfășurare.
Potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S) al UE, temperatura medie globală pentru luna iunie 2024 a fost de 16,66°C.
Aceasta este cu 0,14°C (0,25°F) mai mare decât temperatura celei mai calde luni iunie anterioare - iunie 2023.
Îngrijorător este faptul că această temperatură este, de asemenea, cu 0,67°C mai ridicată decât media globală a lunii iunie pentru perioada 1991-2020.
"Luna iunie marchează cea de-a 13-a lună consecutivă de temperaturi globale record și cea de-a 12-a lună consecutivă în care temperaturile depășesc 1,5°C față de perioada preindustrială", a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S.
"Aceasta este mai mult decât o ciudățenie statistică și evidențiază o schimbare amplă și continuă în climatul nostru", a continuat Buontempo.
Chiar dacă seria de fenomene extreme se va încheia la un moment dat, vom asista cu siguranță la doborârea unor noi recorduri pe măsură ce clima continuă să se încălzească.
Acest lucru este inevitabil, dacă nu oprim gazele cu efect de seră să ajungă în atmosferă și în oceane, susțin experții.
C3S, gestionat de Comisia Europeană, analizează măsurătorile de temperatură bazate pe o varietate de platforme și instrumente, de la stații meteorologice la baloane meteorologice și sateliți.
Datele departamentului se referă la temperatura medie a aerului pentru întreaga planetă pe parcursul întregului an - deci mai scăzută decât o singură temperatură "caldă" tipică.
Potrivit C3S, luna iunie 2024 a fost cu 1,5°C (2,7°F) peste media estimată a lunii iunie pentru perioada 1850-1900, perioada de referință preindustrială menționată anterior.
Mai mult, temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni (iulie 2023 - iunie 2024) este acum cea mai ridicată.
Ultimele 12 luni au fost cu 0,76°C (1,36°F) peste media perioadei 1991-2020 și cu 1,64°C (2,95°F) peste media perioadei preindustriale 1850-1900, a declarat departamentul.
Privind Europa separat de restul lumii, temperaturile de luna trecută au fost cu 1,57°C (2,82°F) peste media lunii iunie pentru perioada 1991-2020 - fiind a doua cea mai caldă lună iunie pentru Europa.
Temperaturile europene au fost mai ridicate decât media în regiunile sud-estice și în Turcia, dar aproape sau sub medie în Europa de Vest, Islanda și nord-vestul Rusiei.
În afara Europei, temperaturile au fost mai ridicate decât media în estul Canadei, vestul SUA și Mexic, Brazilia, nordul Siberiei, Orientul Mijlociu, nordul Africii și vestul Antarcticii, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu