Locuitorii mai multor cartiere din București au rămas fără lumină. Nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport si distribuție. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management al operatorului național de transport de electricitate și de preocuparea obsesivă de maximizare a profitului de către distribuitorii de electricitate cu capital străin, declară deputatul Remus Borza.
Deputatul independent Remus Borza a făcut următoarele afirmații:
Rețelele de transport și distribuție au o vechime de 30-40 de ani. Pe lângă uzura morală, vorbim și de pierderile din rețea, de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfuncționalități o reprezintă lipsa investițiilor în întreținerea și modernizarea stațiilor de transformare sau a instalațiilor de distribuție și transport.
E greu sa-ți asumi investiții câtă vreme statul iți ia toți banii din conturi. Anul acesta Ministerul Energiei si Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine sa distribuie dividende de 90% din profit. Mai mult decât atât, în urmă cu două luni de zile, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet au mai plătit statului încă un dividend special reprezentând toate rezervele de lichiditate ale companiilor. Cu alte cuvinte, statul si-a lăsat propriile companii in prag de iarna fără bani de indispensabili.
[citeste si]
La fel de adevărat este faptul ca Transelectrica, in ultimii ani, a realizat mai puțin de 50% din planul de investiții în rețeaua electrica de transport. Consecința - o serie de avarii în rețea. Prima avarie majora a fost pe 1 iunie 2016 în județul Argeș când o linie de înalta tensiune de 220 kV de la Arefu a căzut. Au urmat câteva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate. Întâmplarea a făcut ca eu sa fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversăm 50 de ani de la punerea în funcțiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din România. Datorită intervenției instantanee a Hidroelectrica care a suplinit deficitul de energie din zona Argeș - Vâlcea prin încărcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget si a grupurilor de 330 MW de la Râul Mare Retezat s-a evitat la secunda o pană generalizata de curent similara celei din 1977 care ar fi costat România câteva miliarde de euro. Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o stație de înaltă tensiune a Transelectrica din Tulcea care a indisponibilizat și centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. În București, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parca suntem in anii 80.
Statul, în calitatea lui de acționar la companiile energetice, trebuie să-și asume investiții în punerea în funcțiune de noi capacități de producție energie, modernizarea si upgradarea instalațiilor si liniilor de transport si distribuție de energie. Nu de alta, dar vine iarna. Si de la un clasic în viață, am aflat ca iarna nu-i ca vara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News