Victimele accidentelor de circulaţie, dar şi orice alt român care voia să obţină despăgubiri în urma unui incident în instanţă, erau obligate să plătească taxe judiciare de timbru la valori uriaşe până în 2021. Iată cum a apărut legea 32/2021.
"Suntem mândri de legea 32/2021. Vorbim de un drept al persoanelor vătămate, indiferent că vorbim de accidente de circulaţie sau alte evenimente. Aceste persoane erau obligate de o mare parte din judecători să timbreze la valoare acţiunile lor. Acea taxă de timbru era realmente o barieră în accesul liber la justiţie şi în valorificarea dreptului fundamental la integritate fizică şi psihică. Acest drept este garantat de stat, care trebuia să creeze toate mecanismele astfel încât orice victimă care trebuie să îşi valorifice un astfel de drept să aibă acces la justiţie. Din păcate, la noi nu se întâmpla acest lucru.
Din 2014, de când a intrat în vigoare noul Cod Penal, a apărut o fractură de legislaţie între legislaţia privind taxa de timbru şi legislaţia penală, şi aceste persoane au rămas descoperite. Repet, în mod nu tocmai juridic, foarte mulţi judecători cereau timbrarea, devenise o practică. Şi atunci am sesizat această neconformitate, am realizat un studiu care a stat la baza unui memoriu pe care l-am trimis în 2017 unor instituţii ale statului. Singura instituţie care a răspuns articulat, motivat şi cu decizie în unanimitate a fost CSM.
În decizia din 4 mai 2017, în unanimitate, membrii CSM au spus că avem dreptate şi că taxa judiciară de timbru nu trebuie plătită de aceste persoane. Din 2017 în 2020 am tocit patru perechi de pantofi mergând în Parlament să obţin acordul unui parlamentar să iniţieze un proiect de lege în acest sens. Am avut norocul în 2020 să găsesc un deputat, avocat, din Comisia Juridică, care m-a chemat la discuţii, am stat de vorbă o oră, o oră şi jumătate pe aspecte tehnice, juridice.
Împreună am reuşit să creem proiectul de lege, cu o expunere de motive sănătoasă. L-am depus pe 25 mai 2020 în Parlament şi din 2021 este legea 32, prin care toate persoanele care îşi valorifică în instanţă dreptul la integritate fizică şi psihică trebuie să plătească doar o taxă de 100 lei, fiind varianta îmbrăţişată de parlamentari. E o taxă modică. Înainte se timbra la valoare. Exista o formulă de calcul, iar oamenii erau obligaţi să plătească mii de euro. Au fost cazuri de oameni care s-au împrumutat la cămătari. Era doar pentru a ajunge în instanţă... Şi timbrau atât de pe fond, cât şi în apel. Era o situaţie dramatică", a declarat Cătălin Codescu la interviurile DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu