Până la ce oră se zice ”Bună dimineața”, când începi să saluți cu ”Bună ziua” şi când se spune ”Bună seara”. Codul bunelor maniere

Foto Pexels
Foto Pexels

Ştiţi, de fapt, până la ce oră se zice „Bună dimineața”, când începi să saluți cu „Bună ziua” şi când se spune „Bună seara”?

Codul Bunelor Maniere ne arată că întâmpini pe cineva cu salutul „Bună dimineața!” până la ora 11.00. După aceea, până la apusul soarelui, se spune „Bună ziua!”, după folosindu-se „Bună seara!”. Vara se spune „Bună seara" mai târziu decât iarna, pentru că se întunecă mai târziu.

Între prieteni, colegi sau persoane de vârstă apropiată poți să spui „Bună!” sau „Salut”, însă, potrivit Codului Bunelor Maniere, niciodată nu se va saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”.
 

Reguli de bază din Codul Bunelor Maniere

1. La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții vom merge îmbrăcați elegant.

2. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.

3. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.

4. Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.

5. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

6. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.

7. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.

8. La masă, nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!

9. De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.

10. În mijloacele de transport în comun dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia, notează stirilekanald.ro.

11. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel