EXCLUSIV  Până la ce vârstă se face vaccinul care previne cancerul de col uterin. Dr. Horia Cioflan (SANADOR), explicații importante  / video

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre  cancerul de col uterin. 

Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, a spus până la ce vârstă se face vaccinul care previne cancerul de col uterin.

„Ajungem să devenim campioni ai șanselor pierdute, ceea ce este regretabil, pentru că este un cancer care este răspândit la femeile tinere și nu mai. Este o preconcepție că virusul papiloma uman conduce la cancer cervical. Nu, conduce la o serie de cancere genitale. 

Asta este o constatare condusă de probe și de studii clinice. Și atunci trebuie să facem ceva ca să găsim soluția eradicării. Din punct de vedere teoretic, boala aceasta poate să fie eradicată. Poate să fie eradicată prin două mecanisme: printr-un screening foarte bine condus ca politică de sănătate și prin vaccinare, pentru că rațiunea care conduce la vaccinare este aserțiunea că HPV conduce la peste 80-90 din cancerele genitale și non-genitale.

Deci poate fi eradicat sau poate prin screening poate fi surprins într-un stadiu incipient, într-un stadiu în care eforturile de terapie sunt minimale, iar boala poate fi vindecată definitiv. Când boala ajunge să progreseze către stadii avansate, deja chirurgia este mutilantă, iar condițiile și calitatea vieții de după sunt ca și inexistente și este păcat”, a spus Horia Cioflan.

„Este o vârstă la care vaccinul funcționează mai eficient”

„Screening cu impact la nivelul sănătății publice s-a dovedit a fi greu de făcut în țara noastră, unde medicina personalizată înseamnă că fiecare se îngrijește personal de sănătatea proprie și avem un segment de populație care este foarte atent. Sunt oameni care se îngrijesc, fac controale periodice, se gândesc că este mai bine să previi decât să ajungi la operație. Este o vârstă la care vaccinul funcționează mai eficient”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.

Până la ce vârstă se face vaccinul care previne cancerul de col uterin

„Studiile spun că există un interval de vârstă. Cercetătorii stipulează, după studii clinice, că intervalul de referință pentru vaccinarea la femei este între 9 și 26 de ani. Aici mă refer la Gardasil 9. Pentru băieți de la 9 până la 18 ani. Este important să spunem că și băieții trebuie vaccinați tocmai datorită acestor infecțiuni care decurg din infecția cu HPV”, a spus Horia Cioflan.

Vezi emisiune integrală în materialul video de mai jos: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel