Rusia a încercuit Ucraina și a invadat țara, începând cu regiunea de graniță Donbass. Cauzele conflictului includ prezența SUA și a UE în Europa de Est și teama de aderarea Kievului la NATO.
Scopul Rusiei este recuperarea Ucrainei atât pentru importanta strategica si istorica, cât și pentru că, probabil, Putin nu vrea să fie amintit drept liderul care a pierdut-o. Dacă democrația si capitalismul ar funcționa în Ucraina, și cetățenii ruși ar putea să înceapă sa-și dorească mai multe drepturi și libertăți, creând astfel instabilitate internă.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a început din 24 februarie 2022. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Donbassului, după ce a aprobat oficial independența celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk. Pe măsură ce sute de tancuri se îndreaptă spre Kiev, luptele și bombardamentele continuă în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în Mariupol, unde coridorul umanitar organizat pentru evacuarea civililor a fost întrerupt din cauza încălcării unui acord de încetare a focului.
Orașul Odesa, un punct strategic pentru Putin cu vedere la Marea Neagră, și unele centrale nucleare ucrainene - precum cea din Zaporizhzhia, care a fost atacată pe 4 martie, sunt printre țintele militare recente ale trupelor ruse.
Ca răspuns la acțiunile militare ale guvernului rus, Statele Unite și Uniunea Europeană urmează calea sancțiunilor economice, evitând intervenția militară a NATO, în încercarea de a evita un al treilea război mondial. Între timp, apelurile președintelui ucrainean Zelensky pentru o zonă interzisă de zbor și asupra țării sale sunt din ce în ce mai dese, opțiune respinsă de Occident pentru că ar risca să ducă la o confruntare armată.
În ultimele luni, 100.000 de soldați ruși au fost mutați în apropierea granițelor cu Ucraina, iar președintele Putin a spus că Rusia ar fi dispusă să invadeze fosta republică sovietică dacă Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană nu oferă garanții scrise că se vor retrage din Europa de Est, atât din punct de vedere militar, cât şi din punct de vedere al influenţei economice şi geopolitice.
Părțile s-au întâlnit în ianuarie și au încercat să negocieze, dar fără a găsi un acord: într-adevăr, Statele Unite s-au declarat gata să trimită mii de soldați pentru a apăra țările din Europa de Est, potrivit publicației GeoPop.
Luni, 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk. După recunoașterea separatiștilor din Donbass, Moscova a trimis armata rusă în regiunea de graniță, afirmând, însă, că nu intenționează să efectueze o invazie a Ucrainei. Cu toate acestea, între 23 și 24 februarie, șeful Kremlinului a dat ordin de atac, declanșând războiul dintre Ucraina și Rusia.
Liderii marilor democrații occidentale au condamnat dur acțiunile Kremlinului, procesul de autorizare pentru gazoductul Nord Stream 2 a fost imediat suspendat și s-a pregătit o nouă înăsprire a sancțiunilor împotriva Moscovei dacă aceasta din urmă nu se va opri.
Între timp, NATO a trimis noi trupe în Europa de Est în vederea „izolării” amenințării ruse, în timp ce președintele Vladimir Putin a ordonat ministrului apărării și șefului de stat major să pună sistemul într-o stare specială de alertă nucleară de descurajare.
În primul rând, Ucraina, și în special capitala Kiev, este considerată de către Rusia ca fiind leagănul poporului rus și al imperiului rus ulterior. În plus, Ucraina a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991. Chiar și astăzi, cele două state sunt indisolubil legate din punct de vedere energetic și infrastructural: Ucraina depinde de gazul rusesc și pe teritoriul său trec diverse gazoducte care transportă hidrocarburi în restul Europei.
Din punct de vedere strategic, Rusia consideră Ucraina un tampon teritorial absolut necesar pentru a se distanța de Statele Unite. Cu toate acestea, acest lucru nu se mai întâmplă în prezent. După căderea URSS, de fapt, Statele Unite și-au extins aria de influență spre Europa de Est prin NATO , chiar aducând Ucraina înapoi în ea și ajungând astfel în pragul Rusiei
Statele Unite au profitat de căderea Uniunii Sovietice și începând cu anul 1997 au invitat aproape toate statele Europei Centrale și de Est, inclusiv teritoriile fostelor URSS, să se alăture NATO, printre care Polonia, România și Bulgaria. Sprijinul economic și înarmarea acestor noi membri NATO, a determinat ca Rusia să se simtă din ce în ce mai încercuită.
Mai mult, între 2013 și 2014, în Ucraina a avut loc o revoluție care a adus la putere un guvern pro-occidental care a semnat un tratat pentru o mai bună integrare economică cu UE. Rusia nu avea de gând să-și piardă fostul aliat și a reacționat: după ce a ocupat militar Crimeea, a sprijinit rebeliunea trupelor de independență în două regiuni de sud-est ale Ucrainei (Donețk și Lugansk), cunoscute împreună sub numele de Donbas, potrivit sursei citate.
Războiul din în zona de frontieră Donbass continuă până în prezent și s-a soldat cu 13.000 de morți și 30.000 de răniți.
Rusia a făcut o serie de solicitări extreme Statelor Unite, cum ar fi excluderea tuturor țărilor est-europene din NATO. Mai concret, Rusia dorește o garanție că Ucraina și chiar Georgia nu vor intra niciodată în NATO. SUA în schimb nu au vrut și nu vor să cedeze teren Rusiei.
Cât despre cum ar putea evolua conflictul, există mai multe scenarii posibile ale conflictului și totul va depinde de diplomație, dialog între părți și alegerile pe care le vor face guvernele implicate în criză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News