Panaite Mazilu, studentul lui Țițeica, cel mai mare inginer constructor, a murit, joi, 21 mai, la vârsta de 100 de ani.
Oana Stănciulescu, jurnalista care a avut onoarea să îi ia un interviu chiar de ziua lui, pe 21 martie 2015, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre Panaite Mazilu, cel care a fost profesorul contructorilor din România.
"La aniversarea sa, când a împlinit 100 de ani, au venit ingineri din toată țara, mulți prieteni și domnul Sorin Oprescu. Domnul primar a dat mâna cu el și apoi, când a venit la microfon, a spus așa: 'Profesorul Panaite Mazilu, când mi-a strâns mâna cu putere la cei 100 de ani, mi-a zis: Mai termină odată cu autostrăzile astea suspendate! Sunt o prostie'. Profesorul Panaite Mazilu i-a dat un ultim sfat lui Sorin Oprescu", ne-a dezvăluit Oana Stănciulescu.
"L-am întrebat care este șansa noastră și mi-a spus: cititul. M-a impresionat foarte mult acest lucru. Când i-am luat interviu, am stat câteva ore de vorbă. Nu voiam să mai plec de-acolo. Ne-am plăcut din prima clipă. A fost un om extraordinar, un om viu ca spirit. Noi suntem resemnați. Omul acesta, la 100 de ani, a făcut o radiografie atât de fidelă a societății în care trăim astăzi... Panaite Mazilu a fost un profesionist, un geniu al ingineriei și un om extraordinar de bun și de generos cu toți cei pe care i-a cunoscut", a mai spus jurnalista pentru DC News.
Cine a fost Panaite Mazilu
Panaite Mazilu a realizat lucrări de excepție cum sunt atelierul pentru depoul Bucureşti, triaj Chitila, halele pentru rafinăria Muntenia-Braşov, Aerogara Băneasa, Teatrul Municipal din Braşov. Clădirea Aerogării Băneasa a constituit la vremea respectivă un unicat şi un model al felului de a crea o clădire elegantă, dar şi funcţională. Între ani 1949-1954 a condus direct proiectarea structurii de rezistenţă a combinatului Presei fostă Casa Scânteii, unde s-a folosit pentru prima dată metoda de calcul la rupere. Nu poate fi găsită o construcţie din categoria celor de importanţă majoră, în special în Bucureşti, care să nu fi trecut prin filtrul fin al lui. Amintim doar Teatrul Naţional, Sala Palatului, Palatul Parlamentului.
După cutremurul din 4 martie 1977, coordonează în calitate de expert proiectele de consolidare a Cazinoului din Sinaia, Castelul Peleş, Tribunalului și Teatrului din Focşani, cupolei Facultăţii de Drept, complexului Bucur Obor, precum şi expertizarea a numerose clădiri din Bucureşti şi din ţară. Dintre toate laturile activităţii sale însă, latura didactică, de profesor universitar este cea care se impune a fi subliniată.
Mai multe informații pe Expres Magazin.
Dintre toate laturile activităţii sale însă, latura didactică, de profesor universitar este cea care se impune a fi subliniată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu