Planeta este amenințată de o catastrofă climatică. Pandemia de COVID-19 a oferit o șansă oamenilor, dar se pare că o ratăm.
Covid-19 a devastat economia globală și a forțat guvernele din întreaga lume să verse miliarde în efortul de recuperare. Pandemia ar fi putut fi momentul decisiv în lupta împotriva schimbărilor climatice, o oportunitate pentru lideri de a salva mediul înconjurător și de a pivota planeta către un viitor mai verde.
În schimb, CNN a constatat că unele dintre cele mai mari țări producătoare de combustibili fosili injectează bani contribuabililor în sprijinirea industriilor poluante. Și noi date exclusive arată că aceste decizii duc lumea cu un pas mai aproape de o catastrofă climatică.
„Aceasta este singura șansă pe care o avem”, a declarat profesorul Niklas Höhne, partener fondator la Institutul NewClimate.
Cercetările arată că lumea se îndreaptă cu mult în spatele obiectivelor sale deja insuficiente de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și de a depune eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.
„Suntem într-o situație în care sunt cheltuite sume enorme de bani. O oportunitate similară de a cheltui atât de mulți bani din bugetele guvernamentale nu va veni în următorii 10-20 de ani.”, a spus a spus Höhne.
Organizația Națiunilor Unite declară că este necesară eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru a opri schimbările climatice catastrofale provocate de om. Dar să scapi de ele va fi greu. În întreaga lume, comunitățile se bazează pe combustibili fosili pentru energia lor, pentru slujbele lor, pentru existența lor. Și, la rândul lor, guvernele se bazează pe voturile și impozitele oamenilor.
Jurnaliștii CNN au menționat patru părți ale lumii care se îndreaptă din nou către combustibilii fosili pentru a-și salva economiile.
Polonia cheltuie 35 de milioane de dolari pentru a cumpăra cărbune în dorința de a restabili o industrie „zguduită de pandemie”. În Canada, provincia Alberta investește 1,1 miliarde de dolari într-o nouă conductă de petrol, considerată „esențială” pentru redresarea economică. Queensland-ul australian urmărește rapid o nouă mină de cărbune pentru a ajuta statul să „revină de la impactul Covid-19”. Iar India deschide zeci de mine de cărbune către sectorul privat pentru a „transforma criza Covid-19 într-o oportunitate”.
Acestea sunt comunitățile în care are loc bătălia schimbărilor climatice și în care mijloacele de trai ale oamenilor depind de industriile de care restul lumii are nevoie să renunțe pentru a salva planeta de dezastrul climatic spre care se îndreaptă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu