Dezvoltatorii imobiliari au construit masiv în marile orașe și pe lângă marile orașe. Prețurile porneau, la începutul anului 2021, de la 35.000 de euro, pentru o garsonieră mică.
Odată cu scumpirea prețurilor materialelor de construcții, dezvoltatorii imobiliari au ridicat prețul, mergând cu piața, indiferent dacă, la momentul scumpirii prețurilor materiei prime, blocul era deja finalizat. Astfel, în cel mai bun caz, prețurile pornesc de la 45.000 de euro, lângă București, pentru o garsonieră.
Pandemia și restricțiile au ținut oamenii în case sau le-a limitat libertatea de mișcare sau de acces. În plus, pandemia a mai adus ceva: munca de acasă. Multe companii s-au reorientat, ceea ce le-a adus beneficii atât lor, cât și angajaților. Companiile nu mai plătesc chirii costisitoare și angajați care să se ocupe de curățenie, de exemplu. Angajații nu mai pierd ore pe drum și fac economii din banii necesari pentru o zi de muncă (bani pentru transport, hrană).
Astfel, mulți dintre cei care poate s-ar fi orientat să aleagă un apartament în București, sacrificând spațiul personal, s-au orientat către alte proprietăți, în mijlocul naturii.
Grupurile de Facebook precum ”Mutat la țară - Anunțuri imobiliare/ discuții și informații” sau ”Case și terenuri la țară” au explodat, având zeci de mii de membri.
Spre surprinderea multora, prețurile pornesc de la câteva mii de euro, iar proprietățile impresionante sunt departe de a atinge pragul 100.000 de euro. Sunt proprietăți care au lac cu nuferi, grădini de legume, pomi fructiferi, chiar și vechile mori, proprietăți cu potențial uriaș de dezvoltare. Multe nu sunt simple locuințe, ci chiar posibile afaceri de succes, cu investiții, de multe ori, chiar minime. Majoritatea au peste o mie de metri pătrați de teren, iar ce oferă este de-a dreptul surprinzător, pentru că e autentic și amintește de originile noastre.
Exemple sunt multe, dar voi trece în revistă doar o mică parte din ele, cele mai recente, care au și prețurile afișate:
- 1300 de mp de teren, într-un sat din Mehedinți - 3.800 de euro.
- curte de 500 de mp și teren în plus de 1400 de mp, dar și două case în curte, precum și anexe, cu deschidere de 32 de metri liniari, în Prahova - 35.000 de euro.
- casă la 40 de km de București, cu patru camere, beci, canalizare, râu și baltă de pește în apropiere, dar și 2500 de mp de teren- 40.000 de euro.
Un alt exemplu recent este o cabană de povește, de la poalele munților Făgăraș, o construcție complet renovată în 2021, de 85 mp utili, cu o priveliște uimitoare. La pachet cu cabana vin și 11.000 de mp de teren. ”Tot dealul este al tău” spun proprietarii. Prețul pentru o astfel de proprietate cu potențial turistic și în care nu mai e nimic de investit? 68.000 de euro!
Pe lângă ofertele postate de persoanele care doresc să-și vândă proprietățile de la sat, sunt și mesaje ale persoanelor care caută să-și cumpere proprietăți, cu o limită de buget. Un astfel de mesaj este ”Cumpăr teren intravilan la maximum 60 km de București, buget 8000 €.” Iar, surprinzător pentru mulți, astfel de mesaje au și răspunsuri cu oferte.
România nu stă doar în marile orașe, sufocate de construcții, apărute una lângă alta, de mașinile vechi, poluare și praf. România există și dincolo de aceste orașe comerciale și are peisaje uimitoare și tradiție. Iar dacă pandemia ne-a oferit ceva, ne-a oferit și această șansă, de a descoperi valori uitate și de a le readuce la viață.
Imagini cu rol ilustrativ pixabay.
Imaginile aferente informațiilor de mai sus le găsiți pe grupurile de Facebook menționate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu