Numărul cazurilor de COVID este în scădere, însă pandemia nu s-a încheiat.
Publicitate
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat în pofida scăderii numărului de cazuri şi de decese, cerând ţărilor să implementeze programe de vaccinare cu doze booster înainte de venirea iernii, informează Agerpres. Datele adunate în ultimele săptămâni "au arătat că a existat o scădere a numărului total de cazuri şi de decese asociate COVID-19 în Europa", a declarat responsabilul strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavalieri. "Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie toamna, trebuie să ne pregătim pentru un nou val de infecţii, conform tendinţei manifestate de virus în ultimii doi ani", a declarat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă a EMA, fără a oferi însă cifre exacte.
Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică la CBS că pandemia de COVID s-a încheiat în Statele Unite. "Pandemia s-a terminat. Mai avem încă o problemă cu COVID. Mai avem multă muncă în acest dosar, dar pandemia s-a încheiat", a afirmat Biden pentru "60 Minutes".
Agenţia Europeană pentru Medicamente, cu sediul la Amsterdam, estimează însă că pandemia continuă în Europa. "Credem în continuare că pandemia este în curs de desfăşurare în Europa", a declarat Steffen Thirstrup, medicul-şef al agenţiei europene, în cadrul unei videoconferinţe. "Este important ca statele membre să se pregătească pentru administrarea vaccinurilor, în special a vaccinurilor adaptate (împotriva variantei Omicron), pentru a preveni răspândirea acestei boli în Europa", a adăugat el. Săptămâna trecută, EMA a aprobat primul vaccin - o versiune adaptată a Comirnaty de la Pfizer/BioNTech - care ţinteşte subvariantele extrem de contagioase BA.4 şi BA.5 ale Omicron.
Întrucât situația epidemiologică din Europa rămâne îngrijorătoare, în pofida tuturor eforturilor depuse, liderii UE continuă să abordeze în mod regulat chestiunea coordonării în răspunsul UE la pandemia de COVID-19 în videoconferințele lor și în cadrul Consiliului European. Îmbunătățirea gradului de pregătire și a cooperării între țările UE, precum și accelerarea eforturilor de vaccinare și promovarea solidarității europene rămân esențiale pentru combaterea COVID-19.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 967 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, cu 248 mai multe față de ziua anterioară. 224 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 43 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Comitetul consultativ pentru vaccinare din Germania (STIKO) a recomandat marţi utilizarea vaccinurilor adaptate împotriva variantei Omicron ca doză booster pentru persoanele eligibile. STIKO, un comitet de experţi independent care consiliază guvernul în timpul pandemiei de COVID, a afirmat că este de preferat să fie utilizat un vaccin adaptat împotriva Omicron ca doză booster dacă pacientul nu a primit deja o a treia sau a patra doză. Aceasta nu este însă o recomandare finală şi statele germane vor trebui să-şi dea şi ele aprobarea, astfel încât modificări sunt încă posibile. Proiectul de recomandare se referă atât la vaccinurile care vizează subvarianta BA.1 a Omicron şi noul vaccin modificat pentru tulpinile BA.4/BA.5.
Proiectul de recomandare al STIKO afirmă că o primă doză booster - sau a treia doză de vaccin - este în continuare recomandată persoanelor cu vârsta de 12 ani şi peste - "de obicei la şase luni după schema de bază de vaccinare sau după refacerea după boală". Grupurile pentru care STIKO a recomandat o a doua doză booster, sau a patra doză de vaccin anti-COVID, include persoane cu vârsta de 60 de ani şi peste, precum şi pacienţii cu risc, precum persoanele imunodeprimate cu vârsta de 12 ani şi peste, rezidenţi ai căminelor de bătrâni şi angajaţi în domeniul sănătăţii. Şi în acest caz se aplică un interval de şase luni după vaccinarea cu schema de bază sau trecerea prin boală. Pentru persoanele cu risc crescut, precum persoanele foarte în vârstă şi pacienţii cu imunodeficienţă, se recomandă o a cincea doză, în funcţie de vaccinurile şi infecţiile anterioare, a mai spus STIKO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu