Aproximativ un copil din 100 a rămas fără un părinte în timpul pandemiei, arată un studiu asupra situației din Peru.
În lume, pandemia a lăsat 1,6 milioane de copii fără un părinte. Dintre aceștia, 99.000 sunt din Peru, copii care au pierdut un părinte sau un îngrijitor. Este și cazul Mariei Belen, în vârstă de 6 luni, care este acum orfană de un părinte, scrie The Guardian.
Nilda López, mama Mariei, era văduvă în momentul în care a născut, partenerul său fiind răpus de coronavirus. Nilda risca să fie indusă în comă din cauza complicațiilor date de COVID-19, însă s-a temut că nu se va mai trezi. Fetița ei s-a născut prematur, prin cezariană, cu trei luni mai devreme.
„A fost un miracol dumnezeiesc. Poate că nu m-a lăsat să mor pentru copiii mei, pentru a continua să lupt pentru ei. Ei sunt cei care au nevoie de mine”, a spus Lopez.
Lopez este nevoită acum să asigure traiul pentru ea și cei 3 copii ai ei, Marina Belen și două gemene de 12 ani dintr-o căsătorie anterioară. Singura problemă este că boala, COVID-19, a lăsat-o fără abilitatea de a merge.
Pandemia de orfani este un efect secundar al pandemiei de coronavirus, spun cercetătorii, însă este umbrită de aspectele mult mai pregnante și mediatizate, cum ar fi sănătatea mentală sau prospectele financiare ale lumii.
Peru trece printr-o criză din acest punct de vedere. Virusul s-a răspândit mai repede din cauza muncii la negru, a caselor în care trăiesc mai multe generații și a sărăciei. De aceea, țara a experimentat cea mai mare rată de mortalitate din lume.
Conform unui studiu comisionat de Lancet, 93.000 de copii peruvieni au pierdut cel puțin un părinte. Asta s-ar traduce într-un raport de un copil din 100. Efectele pandemiei asupra copiilor au fost trecute cu vederea din cauza faptului că boala nu îi afectează direct pe cei mici, cu toate că peste 1.000 de copii din Peru au murit de COVID-19.
”Dacă adăugăm pierderea unui părinte sau a unui îngrijitor la problemele de sănătate mentală și slăbirea legăturilor dintre familii și comunități locale, dar și problemele economice, sănătatea mentală a acestei generații este mai mult ca sigură marcată de dificultăți și episoade depresive”, a spus Yuri Cutipé, director al Agenției de Sănătate Mentală din cadrul Ministerului Sănătății peruvian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci