Pandemia COVID începe să revină în Franţa în ultimele zile, cu o revenire a infecţiilor. După o scădere constantă a noilor infectări, acum Franţa a ajuns la 20.000 de contaminări pe zi.
De câteva zile, „am observat deja o uşoară creştere (...) a circulaţiei" coronavirusului, a declarat Guillaume Spaccaferri, epidemiolog la Santé publique France, într-o conferinţă de presă, potrivit Le Figaro.
Cu toate acestea, el a subliniat „lipsa unui impact asupra spitalelor", chiar dacă este încă devreme pentru a evalua acest lucru. Cazurile COVID erau în scădere constantă de două luni, dar au început să se înmulțească în ultimele zile. Media pe 7 zile a cazurilor a crescut începând de luni şi se situează acum în jurul a 20.000 de cazuri noi pe zi.
Guillaume Spaccaferri crede că de vină este „aplicarea mai puţin strictă a măsurilor de protecție", precum şi „impactul răspândirii BA.4 şi BA.5".
Aceste noi variante ale Omicron, potenţial mai contagioase, au devenit majoritare în Africa de Sud şi Portugalia, unde au provocat valuri recente de cazuri noi, care s-au stabilizat între timp. În Franţa, ambele câştigă teren, chiar dacă rămân minoritare în cifrele de săptămâna trecută: mai puţin de 1% din cazurile noi pentru BA.4 şi 5% pentru BA.5.
Cu toate acestea, experţii din sănătate au remarcat că experienţa Africii de Sud şi a Portugaliei este liniştitoare, deoarece aceste două ţări nu au cunoscut valuri masive de spitalizări şi decese.
„Până în prezent, nu există niciun semnal care să sugereze că BA.4 sau BA.5 sunt mai grave decât alte variante Omicron", a precizat epidemiologul Anna Maisa, notează Mediafax.
Cazurile COVID din SUA ar putea fi de 30 de ori mai mari decât cele raportate. "Pur și simplu nu știm la ce ar putea duce COVID în viitor... Ne jucăm cu focul", spune un medic.
Statele Unite se află acum în a patra cea mai mare creștere a cazurilor COVID, potrivit numărătorii oficiale de cazuri, dar experții cred că incidența reală este mult mai mare.
America are o medie de aproximativ 94.000 de cazuri noi în fiecare zi, iar spitalizările sunt în creștere din aprilie, deși rămân mult mai mici față de vârfurile anterioare.
„S-ar părea că numărătoarea oficială a cazurilor subestimează adevărata povară a infecției de aproximativ 30 de ori, ceea ce este o surpriză uriașă", a declarat Denis Nash, unul dintre autorii unui prim studiu privind valul de cazuri din New York.
Aproximativ unul din cinci - 22% - dintre newyorkezii adulți au avut probabil COVID între 23 aprilie și 8 mai, potrivit studiului. Însemnă că 1,5 milioane de adulți din oraș au avut COVID într-o singură perioadă de două săptămâni - mult mai mult decât numărătorile oficiale din acea perioadă.
În timp ce studiul s-a concentrat pe New York, aceste constatări pot fi valabile în restul țării, a declarat Nash. De fapt, locuitorii din New York au probabil un acces mai bun la testare decât majoritatea țării, ceea ce înseamnă că subevaluarea ar putea fi chiar mai gravă în altă parte.
„Este foarte îngrijorător. Pentru mine, înseamnă că abilitatea noastră de a înțelege cu adevărat și de a devansa virusul este subminată", a spus Nash
Mai mult de jumătate dintre pacienții cu COVID chestionați au declarat, de asemenea, că nu știau despre Paxlovid, un antiviral care poate fi foarte eficient în prevenirea spitalizării și a decesului în rândul persoanelor cu risc ridicat. Iar cei care au reușit să aibă acces la Paxlovid sunt mai tineri, cu un acces mai bun la resurse, ceea ce semnalează că Paxlovid s-ar putea să nu ajungă încă la cei care au cea mai mare nevoie de el.
Diferențele în ceea ce privește numărarea cazurilor pot explica, de asemenea, de ce mulți oameni nu realizează că SUA se află acum în mijlocul unei epidemii grave, au declarat experții. Chiar și cei care sunt atenți la cazuri probabil că nu realizează cât de răspândit este COVID în acest moment.
„Întotdeauna am știut că au existat subdimensionări. Nu am știut întotdeauna cu cât de mult au fost subcontorizate", a spus el. Dar, în ultimele luni, diferența pare să se mărească. (VEZI CONTINUAREA AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News