Pandișpanul cu zmeură și frișcă este o prăjitura ideală pentru un weekend in familie sau o întâlnire cu prietenii. Iată cum se prepară.
Ingrediene
Pandișpan
- 5 ouă
- 120 g zahăr
- 130 g făină
- 3 g sare
- 8 ml esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- 250 g zmeură proaspătă sau decongelată
Decor
- 250 ml smântână lichidă îndulcită cu cel puțin 30% grăsime
- 100 g zmeură proaspătă pentru decor
Cum se prepară
Albușurile și gălbenușurile se separă în două boluri. Albușurile se mixează cu sarea într-un vas încăpător, până se albesc și capătă consistența unei spume tari. Peste spuma tare se adaugă zahărul și se mixează din nou. Se adaugă gălbenușurile bătute în prealabil, esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie, amestecând câteva secunde, până se încorporează toate ingredientele.Făina se adaugă în câteva tranșe, amestecând cu grijă cu ajutorul unei spatule, potrivit retete.unica.ro.
Aluatul de pandișpan se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste aluat se așază uniform zmeura. Se coace prăjitura la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 de minute, sau până trece de testul scobitorii. Între timp, smântâna lichidă se bate cu ajutorul mixerului curat, până când capătă ținută.
Pandișpanul cu zmeură se lasă la răcit. Când nu mai este fierbinte, se poate turna frișca deasupra acestuia. Se decorează cu fructe de zmeură din loc în loc. Se servește alături de o cană de ceai și se păstrează la frigider.
BONUS: Prăjitură de mălai dulce
Ingrediente
3 ouă
125 gr zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
450 gr iaurt gras (sau iaurt grecesc 10%)
50 ml lapte
100 ml ulei
150 gr mălai (grişat)
50 gr gris fin
2 lingurițe praf de copt
Mod de preparare
Mălaiul se amestecă cu grişul și praful de copt.
Se separă ouăle. Gălbenușurile cu zahărul și 50 ml din iaurt se bat cu mixerul până se obține o cremă mai groasă galben deschis. Dacă doriți alte arome, pe lângă vanilie, puteți adaugă puțină coajă rasă de lămâie sau portocală.
Se adaugă uleiul în fir subțire în timp ce continuați să mixati.
Se adaugă restul de iaurt și se mixează iar 1 minut.
Se adaugă laptele și se mixează câteva secunde.
Se toarnă amestecul de mălai în ploaie, în timp ce amestecați manual cu țelul.
Se bat albușurile spumă. Se încorporează în aluat în trei tranșe, amestecând ușor cu țelul să nu se lase. Va rezulta un aluat spumos, care curge și se autonivelează.
Se unge o tavă de 28 x18 cm cu unt. Se toarnă încet, de la mică distanță, compoziția în tavă.
Se dă la cuptorul preincins la 170C, timp de 40 minute, până e rumenă deasupra și scobitoarea iese curată în centru.
Se lasă să se răcească, apoi se poate felia. Se servește simplă, pudrată cu zahăr sau cu un sos de fructe, zmeură de exemplu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu