Panică mondială pe burse. A început din SUA și s-a extins în toată lumea. Investitorii își retrag banii. Negrescu: Dacă Fed nu reacționează, este doar începutul

pexels ilustrativ
pexels ilustrativ

Panică mondială pe burse, plecată din America, la pachet cu recesiunea principalului nostru partener comercial... Un lucru e sigur: astăzi, economia mondială ne dă fiori!

Acțiunile globale s-au prăbușit, în principal după ce raportul din Statele Unite ale Americii a arătat o creștere a șomajului la 4,3%, ceea ce a provocat reacții rapide ale piețelor, în timp ce Banca Japoniei a fost neașteptat de prudentă. Site-urile de investiții vin cu informații ce ar trebui să liniștească investitorii. Conform unui comunicat de presă eToro, șomajul a crescut din cauza  concedierilor temporare cauzate de uraganul Beryl. ”Chiar dacă raportul privind locurile de muncă semnalează probleme mai mari, Fed are instrumentele necesare pentru a reacționa. Cu ratele dobânzilor la 5,25%-5,50% și măsurile restrictive luate, există spațiu de acțiune dacă este necesar. Flexibilitatea Fed susține perspectiva mea pozitivă asupra acțiunilor” arată sursa citată. Conform acestora, ”un singur raport nu înseamnă că economia are probleme”. 

”Din punct de vedere tehnic, piețele au fost influențate de tranzacțiile de tip “carry trade”, în care investitorii se împrumută în monede cu randament scăzut pentru a investi în monede cu randament mai ridicat. Yenul a fost popular în acest sens, dar recentele măsuri luate de Ministerul de Finanțe al Japoniei și de Banca Japoniei au provocat volatilitate și lichidarea acestor tranzacții, precum și a celor de pe alte piețe, inclusiv acțiuni și mărfuri precum aurul. Pe scurt, mișcările recente ale pieței par exagerate și nu sunt aliniate la fundamentele economice sau la politica monetară. Cred că acțiunile vor continua să crească pe termen mediu, deși parcursul ar putea fi mai greoi” mai transmite compania citată. 

”Mi-e teamă că acesta este doar începutul”

Despre acest aspect a vorbit și economistul Adrian Negrescu, la Antena 3, unde a subliniat că ”de vină” ar fi și ”scăderea semnificativă a consumului mondial, generată de inflație: producții mai mici, încasări mai mici, număr de locuri de muncă mai puține față de cât se estima că vor fi create de economia americană”. 

”Toate, puse cap la cap, au dus la un val de panică în rândul investitorilor, care s-a aprofundat pe măsură ce rețelele de social media au intrat în acțiune, pe grupurile investitorilor s-au lansat tot felul de mesaje legate de prăbușirea potențială a bursei, motiv pentru care toată lumea a început să scoată bani din burse. S-a întâmplat în piața americană, apoi s-a dus în cea asiatică și apoi a venit în Europa. Inclusiv la Bursa de Valori București astăzi, cam toate acțiunile cotate și toți indicii erau pe minus - și cu minusuri importante. Sper ca Fed să iasă în piață cu mesaje de calmare. Dacă vor continua să tacă, să lase teoria conspirației să funcționeze, temerile să se amplifice, legate de evoluția economică la nivel mondial, mi-e teamă că acesta este doar începutul” a spus Adrian Negrescu. 

Economistul a vorbit și despre situația Germaniei: ”Economia Germaniei intră în recesiune, principalul nostru partener comercial, așa că s-ar putea ca și economia europeană să simtă efectele crizei generate de valul de inflație, de scăderea vânzărilor la nivel internațional, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a întregii planete. Cam toată lumea a fost lovită de inflație”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel