Panică pe Stația Spațială Internațională! Astronauții se baricadează în navele spațiale din cauza ploii cu resturi de satelit rusesc

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Un satelit rusesc defect s-a spart în aproape 200 de bucăți de "resturi" pe orbită, obligând astronauții de pe Stația Spațială Internațională (SSI) să se adăpostească pentru aproximativ o oră. Acest eveniment crește cantitatea de „gunoi spațial” deja existentă pe orbită, potrivit agențiilor spațiale americane.

Detalii neclare despre cauza spargerii satelitului

Nu există încă detalii despre cauza spargerii satelitului rusesc Resurs-P1, un satelit de observație a Pământului declarat defect de către Rusia în 2022. Comandamentul Spațial al SUA, care monitorizează fragmentele rezultate din spargere, a declarat că nu există o amenințare imediată pentru alți sateliți, potrivit The Guardian.

Astronauții americani se adăpostesc

Evenimentul a avut loc miercuri, în jurul orei 10:00 (ora SUA). Biroul Stației Spațiale al NASA a declarat că orbita satelitului spart se afla aproape de stație, determinând astronauții americani să se adăpostească în vehiculele lor spațiale timp de aproximativ o oră.

Agenția spațială rusă Roscosmos, care a operat satelitul, nu a răspuns solicitărilor jurnaliștilor și nu a menționat public evenimentul pe canalele de socializare.

Număr mare de resturi create

Comandamentul Spațial al SUA, care deține o rețea globală de radare de urmărire a spațiului, a declarat că satelitul a creat imediat „peste 100 de bucăți de resturi”. Până joi după-amiază, radarele firmei americane de urmărire a spațiului LeoLabs detectaseră cel puțin 180 de bucăți.

Preocupări crescute privind „gunoiul spațial”

Evenimentele mari care generează resturi spațiale sunt rare, dar devin o preocupare din ce în ce mai mare pe măsură ce spațiul devine aglomerat cu rețele de sateliți vitale pentru viața de zi cu zi pe Pământ. Aceste rețele furnizează servicii ca internetul pe bandă largă, comunicațiile și navigația de bază, însă de multe ori sateliții nu mai sunt funcționali și rămân pe orbită.

Spargerea satelitului a avut loc la o altitudine de aproximativ 355 km pe o orbită joasă a Pământului, o regiune populară unde operează mii de sateliți de diferite dimensiuni.

„Din cauza orbitei joase a acestui nor de resturi, estimăm că vor trece săptămâni sau luni până când pericolul va dispărea”, a declarat LeoLabs.

Efectele potențiale ale „gunoiului spațial”

Cele aproximativ 25.000 de bucăți mai mari de 10 cm de resturi care se află spațiu, provenite din explozii sau coliziuni ale sateliților, au stârnit îngrijorări cu privire la „efectul Kessler”. Acesta este un fenomen în care coliziunile sateliților cu resturile pot crea un câmp în cascadă de gunoi periculos, crescând exponențial riscurile de impact.

Rusia, criticată pentru testarea armelor spațiale

Rusia a atras critici puternice din partea SUA și a altor țări occidentale în 2021, când a lovit unul dintre sateliții săi defuncți pe orbită cu o rachetă anti-satelit (Asat) lansată de la baza sa spațială Plesetsk. Explozia, care a testat un sistem de arme înainte de invazia Ucrainei în 2022, a creat mii de bucăți de resturi spațiale.

În cele aproximativ 88 de minute de la spargerea inițială a satelitului Resurs-P1, baza Plesetsk a fost una dintre numeroasele locuri de pe Pământ pe deasupra cărora a trecut satelitul.

Nu a existat nicio confirmare oficială a cauzei spargerii satelitului Resurs-P1. Jonathan McDowell, un observator spațial și astronom de la Harvard, a declarat că este dificil de stabilit dacă a fost o acțiune deliberată a Rusiei sau o problemă tehnică a satelitului.

El a speculat că o explozie accidentală ar fi putut fi cauzată de resturi de combustibil rămase la bordul satelitului, o problemă comună la sateliții mai vechi. De asemenea, a luat în considerare posibilitatea ca Rusia să fi testat din nou o armă anti-satelit, deși a considerat acest lucru puțin probabil.

Ce se întâmplă cu sateliții vechi?

Sateliții scoși din funcțiune fie rămân pe orbită până când coboară în atmosfera Pământului pentru a se distruge câțiva ani mai târziu, fie, în circumstanțe mai favorabile, dar mai puțin frecvente, sunt direcționați spre o „orbită-cimitir” la aproximativ 36.000 km de Pământ pentru a reduce riscul de coliziune cu sateliții activi.

Roscosmos a scos din funcțiune Resurs-P1 din cauza defecțiunilor echipamentelor de la bord în 2021, anunțând decizia anul următor. De atunci, satelitul părea să-și coboare altitudinea printre straturi de alți sateliți activi, urmând să intre în atmosfera Pământului.

Proceduri de urgență la bordul ISS

Cei șase astronauți americani de pe ISS au fost alertați de NASA miercuri, în jurul orei 21:00, pentru a urma procedurile de adăpostire. Această procedură presupune ca fiecare membru al echipajului să se grăbească spre vehiculul spațial cu care a sosit pe stație, în caz că este necesară o evacuare de urgență.

Astronauții americani Butch Wilmore și Suni Williams s-au refugiat în nava lor spațială Starliner, capsula construită de Boeing care a fost andocată de la 6 iunie în prima sa misiune cu echipaj la bord. Trei dintre ceilalți astronauți americani și un cosmonaut rus au intrat în capsula SpaceX Crew Dragon, care i-a transportat la stație în martie, în timp ce al șaselea astronaut american s-a alăturat celor doi cosmonauți ruși rămași în capsula lor Soyuz, care i-a adus acolo în septembrie anul trecut.

După aproximativ o oră, astronauții au ieșit din navele lor spațiale și și-au reluat activitatea normală pe Stația Spațială Internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel