Papa Francisc a asigurat miercuri că războiul din Ucraina, asemeni altor conflicte, 'reprezintă un ultragiu adus lui Dumnezeu, o trădare blasfemiatoare faţă de Domnul' nostru, în cadrul Audienţei generale desfăşurate în Sala Paul al VI-lea, relatează EFE.
Papa Francisc a abordat din nou tema războiului şi a precizat că acesta este 'întotdeauna o acţiune a omului care conduce la idolatria puterii'. Deşi papa nu a făcut de data aceasta un apel la încetarea conflictului militar din Ucraina, el a reflectat asupra războaielor şi 'tentaţiei unei păci false, bazate pe putere, care conduce la ură şi la trădare faţă de Dumnezeu'.
Suveranul pontif a citat cartea scriitorul rus Dostoievski 'Legenda Marelui Inchizitor', pe care a definit-o ca mereu actuală pentru că reprezintă logica lumească. El a respins totodată ideea 'unei păci armate'.
'Pacea lui Iisus nu-i domină pe ceilalţi, nu este niciodată o pace armată, niciodată!', a spus papa la încheierea audienţei.
Papa le-a cerut credincioşilor ca în aceste zile să se aplece în faţa Crucii pentru a cere 'pacea din inimă şi pacea pentru omenire'. El a reamintit de asemenea că anul acesta credincioşii polonezi vor sărbători Paştele 'într-un mod special: alături de mulţi invitaţi ucraineni'.
'Paştele este o sărbătoare în familie, iar voi, prin faptul că deschideţi casele voastre, aţi devenit familia lor. Deşi majoritatea dintre ei sărbătoresc Paştele o săptămână mai târziu, conform tradiţiei ortodoxe, este acum momentul să vă înălţaţi împreună ochii spre Cruce, să aşteptaţi reînvierea lui Hristos şi să vă rugaţi pentru pacea în Ucraina', a subliniat papa, conform Agerpres.
Vaticanul studiază posibilitatea de a prelungi călătoria Papei Francisc în Liban în iunie, astfel încât să poată merge la Ierusalim pentru a-l întâlni acolo pe patriarhul ortodox rus Kirill, care a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, au declarat luni două surse pentru Reuters. Aceasta ar fi a doua întâlnire dintre cei doi.
Prima lor întrevedere, în Cuba, în 2016, a fost prima dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă care a împărțit creștinismul în anul 1054.
Kirill, în vârstă de 75 de ani, și-a dat binecuvântarea pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume și a declanșat o rebeliune internă despre care teologii și academicienii spun că este fără precedent. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu