Papa Benedict al XVI-lea a chemat vineri, la Berlin, unde i-a primit pe reprezentanţi ai cultului islamic în Germania, la un dialog mai bun între acesta şi creştinătate, transmite AFP.
„Cred că o colaborare fecundă între creştini şi musulmani este posibilă. Ca oameni religioşi, pornind de la convingerile noastre, putem să oferim o contribuţie importantă în multe sectoare cruciale ale vieţii sociale“, a spus papa, făcând referire la familia fondată pe căsătorie, la respectul vieţii şi la justiţia socială.
„Recunoaştem necesitatea de a progresa pe calea dialogului şi a stimei reciproce“, a mai afirmat papa, care în 2006 a declanşat o polemică printr-un discurs la Regensburg /Bavaria/ în care stabilise o legătură între islam şi violenţele religioase.
În Germania trăiesc între 3,8 şi 4,3 milioane de musulmani, reprezentând între 4,6% şi 5,2% din populaţie.
În cea de-a doua zi a vizitei sale în Germania, Benedict al XVI-lea are în program deplasarea la Erfurt /est/, unde urmează să trimită un semnal puternic de ecumenism şi protestanţilor, aflaţi în număr aproape egal cu catolicii în această ţară (24,1 milioane de protestanţi, în marea lor majoritate luterani, faţă de 24,6 milioane de catolici).
După o vizită la catedrala acestui pitoresc oraş medieval, suveranul pontif se va întâlni timp de o jumătate de oră, în spatele uşilor închise, cu 20 de delegaţi ai Bisericii protestante germane în mănăstirea ordinului Sf. Augustin, unde în secolul al XVI-lea a trăit Martin Luther, primul reformator protestant.
Întâlnirea va fi urmată de o slubjă ecumenică oficiată de Benedict al XVI-lea în aceeaşi mănăstire, la care vor asista circa 300 de personalităţi, printre care preşedintele german Christian Wulff, de confesiune catolică, şi cancelarul Angela Merkel, fiica unui pastor protestant.
La finalul după-amiezii, papa va vizita locul de pelerinaj de la Etzelsbach, enclavă catolică din estul protestant al Germaniei, unde sunt aşteptate 50.000 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu