Papa Francisc a sosit vineri seară în Papua Noua Guinee, în cadrul unui turneu ambițios de 12 zile în Asia de Sud-Est și Oceania, informează Reuters.
Liderul de 87 de ani al Bisericii Catolice a aterizat în capitala Port Moresby, după o vizită în Indonezia. Suveranul Pontif va rămâne în Papua Noua Guinee pentru următoarele trei nopți.
Avionul Garuda Indonesia, care l-a transportat pe Papa și echipa sa, a aterizat pe aeroportul din Port Moresby, unde acesta a fost întâmpinat de premierul James Marape și de membri de rang înalt ai Bisericii Catolice din țară. La sosire, Papa Francisc a coborât din avion în scaunul său cu rotile și a primit daruri din partea copiilor locali, în timp ce o fanfară militară interpreta imnul Vaticanului.
După scurta ceremonie de pe aeroport, Papa s-a îndreptat către ambasada Vaticanului, unde își va petrece seara. Primul său eveniment public din Papua Noua Guinee va fi un discurs adresat liderilor politici, sâmbătă dimineață. De asemenea, pe durata vizitei, Papa Francisc va face o excursie de o zi în orașul Vanimo, situat în nord-vestul țării, urmând ca luni să plece către următoarea destinație, Timorul de Est, apoi Singapore. Turneul său va culmina cu întoarcerea la Roma, pe 13 septembrie.
În Indonezia, cea mai populată țară majoritar musulmană din lume, Papa Francisc a transmis un mesaj puternic liderilor politici, îndemnându-i să prevină extremismul religios.
Suveranul Pontif a vizitat și Moscheea Istiqlal, cea mai mare din Asia de Sud-Est, unde a semnat o declarație comună cu marele imam al țării. Documentul îndeamnă la „acțiuni decisive” din partea catolicilor și musulmanilor pentru a convinge liderii globali să abordeze pericolele generate de schimbările climatice.
Aceeași temă va rămâne în centrul atenției și în Papua Noua Guinee, unde liderii politici au atribuit o serie de dezastre naturale schimbărilor climatice, inclusiv o alunecare de teren din martie, care a ucis peste 2.000 de persoane.
Papa Francisc a subliniat de-a lungul celor 11 ani de pontificat importanța protejării mediului, iar în această vizită intenționează să atragă din nou atenția asupra impactului încălzirii globale.
Cu zborul de vineri, Papa Francisc a parcurs deja aproximativ 16.000 de kilometri, aceasta fiind cea mai lungă călătorie internațională a sa de până acum. Până la întoarcerea în Roma, pe 13 septembrie, el va parcurge aproape 33.000 de kilometri, făcând din acest turneu o călătorie de referință în pontificatul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci