Află în articol mai multe despre vizita Suveranului Pontif în Timorul de Est.
Papa Francisc a sosit luni în Timorul de Est, o națiune predominant catolică din Asia de Sud-Est, pentru o vizită de trei zile care va include o celebrare a Sfintei Liturghii în aer liber la care, potrivit Vaticanului, ar putea participa mai mult de jumătate din populația de 1,3 milioane de locuitori.
Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, se află într-o vizită ambițioasă de 12 zile în patru țări din Asia de Sud-Est și Oceania, cea mai lungă călătorie a sa de până acum.
El a venit în Timorul de Est din Papua Noua Guinee, unde duminică a livrat provizii medicale unui orășel situat la marginea unei vaste jungle, într-una dintre cele mai îndepărtate zone din lume.
Papa Francisc a aterizat în Dili, capitala Timorului. El a fost întâmpinat la aeroport de președintele Jose Manuel Ramos-Horta și de un grup de elevi îmbrăcați în costume tradiționale, care i-au oferit flori și un tais, o eșarfă ceremonială țesută.
Timorul de Est, o națiune pe jumătate insulară situată la nord de Australia, și-a câștigat independența față de Indonezia în 2002, după o ocupație brutală care a durat zeci de ani. Papa Francisc este al doilea papă care o vizitează, după Ioan Paul al II-lea, care a venit în 1989, într-o călătorie care a dat un impuls istoric mișcării de independență a țării.
Țara este probabil cea mai catolică din lume, Vaticanul afirmând că aproximativ 96% dintre timoreni sunt credincioși.
Organizatorii se pregătesc ca aproximativ 750000 de persoane să participe marți la o Liturghie cu Papa Francisc la Tasitolu, o zonă de coastă largă și prăfuită unde se știe că forțele indoneziene îngroapau luptătorii pentru independență timoreni uciși.
De la independență, țara a avut dificultăți în a-și reconstrui infrastructura și economia. În 2014, Banca Mondială a estimat că aproximativ 42% dintre timoreni trăiesc în sărăcie și că aproximativ 47% dintre copii suferă de malnutriție.
Deși timoreni au rămas majoritar catolici, biserica din țară a fost afectată recent de scandaluri legate de abuzuri.
În 2022, Vaticanul a confirmat că l-a sancționat pe episcopul timorean Carlos Filipe Ximenes Belo în urma acuzațiilor că ar fi abuzat sexual băieți în Timor în anii 1990. Belo, care a împărțit premiul Nobel pentru pace în 1996 cu Ramos-Horta pentru eforturile lor de independență, trăiește în Portugalia.
Cu un an înainte, un preot american destituit, Richard Daschbach, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale asupra unor fete aflate în grija sa în Timor.
Un important grup de apărare a supraviețuitorilor abuzurilor l-a îndemnat pe Papa Francisc să vorbească deschis despre aceste cazuri în timpul vizitei sale. „Papa trebuie să îi denunțe pe cei doi bărbați pe nume. Cuvintele sale ar putea avea un impact pozitiv enorm”, a declarat Anne Barrett Doyle, de la grupul de urmărire a abuzurilor BishopAccountability.
Primul discurs al Papei în această țară va avea loc când acesta se va adresa autorităților politice.
Suveranul Pontif vizitează Timorul de Est până miercuri, ca parte a unui turneu care include și o oprire în Indonezia. Urmează o vizită în Singapore, înainte de a se întoarce la Roma pe 13 septembrie, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News