Omenirea trebuie să renunţe rapid la combustibilii fosili şi să pună capăt 'războiului lipsit de sens împotriva creaţiei', a declarat joi Papa Francisc, într-un nou apel pentru combaterea schimbărilor climatice, în cadrul căruia suveranul pontif le-a cerut oamenilor să se căiască pentru 'păcatele lor ecologice', informează Reuters.
Publicitate
Papa Francisc a făcut din protejarea mediului înconjurător o piatră de temelie a pontificatului său şi a declarat în enciclica sa din 2015 'Laudato Si' că planeta noastră 'începe să semene tot mai mult cu o grămadă imensă de murdărie'.
Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Ocrotirea Creaţiei, liderul spiritual de la Vatican a declarat că viitoarea Conferinţă ONU pentru schimbări climatice (COP 28), programată să se desfăşoare la Dubai în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie, 'trebuie să asculte de vocea ştiinţei şi să instituie o tranziţie rapidă şi echitabilă pentru a pune capăt erei combustibililor fosili'.
'În virtutea angajamentelor luate prin Acordul de la Paris pentru a limita încălzirea globală, este absurd să se permită explorarea şi expansiunea continuă a infrastructurilor de combustibili fosili', a adăugat papa Francisc.
'Arderea neîngrădită a combustibililor fosili şi distrugerea pădurilor ridică temperaturile tot mai mult şi duc la secete masive', a mai spus suveranul pontif, care a criticat, de asemenea, exploatările de gaze şi de petrol bazate pe fracturare hidraulică, precum şi 'mega-proiectele miniere necontrolate'.
Liderul de la Vatican, care este argentinian şi totodată primul papă originar din emisfera sudică, a denunţat inegalităţile globale şi a declarat că 'lăcomia consumeristă, alimentată de inimi egoiste, perturbă ciclul apei de pe planeta noastră'.
Prin intermediul Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Ocrotirea Credinţei, catolicii sunt îndemnaţi să rostească rugăciuni speciale pentru planetă. Această zi este celebrată pe 1 septembrie, dar se obişnuieşte ca mesajul papei asociat acestei sărbători să fie publicat cu câteva luni în avans.
Pe lângă citatele preluate din 'Laudato Si', documentul publicat joi îi menţionează şi pe precedenţii papi Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, indicând astfel că atenţia specială pe care papa Francisc o acordă mediului înconjurător continuă direcţiile trasate de predecesorii săi mai conservatori, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu