Papa Francisc a solicitat instituțiilor financiare internaționale să reducă datoriile țărilor sărace

Papa Francisc a solicitat instituțiilor financiare internaționale să reducă datoriile țărilor sărace / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Papa Francisc a solicitat instituțiilor financiare internaționale să reducă datoriile țărilor sărace / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Papa Francisc le-a spus şefilor instituţiilor financiare internaţionale că statele sărace afectate de efectele economice ale pandemiei COVID-19 au nevoie de o reducere a poverii datoriei externe şi de un rol sporit în elaborarea deciziilor la nivel global, relatează Reuters.

Într-o scrisoare transmisă participanţilor la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, suveranul pontif notează că pandemia a împins omenirea în crize politice, socio-economice şi ecologice interdependente, scrie agerpres.ro.

Noţiunea de redresare (economică) nu se poate limita la o revenire la un model inegal şi nesustenabil al vieţii economice şi sociale, în care o majoritate subţire a populaţiei lumii deţine jumătate din avuţia ei, subliniază Papa Francisc în scrisoarea datată cu 4 aprilie.

Mai mult, suveranul pontif a cerut un nou plan global care să însemne în mod necesar să se acorde naţiunilor sărace şi celor mai puţin dezvoltate o participare efectivă la elaborarea deciziilor şi facilitarea accesului lor pe piaţa internaţională.

Solidaritate pentru vaccin finanțată corect



Spiritul solidarităţii globale cere cel puţin o reducere semnificativă a poverii datoriilor naţiunilor cele mai sărace, care au fost exacerbate de pandemie, subliniază Papa Francisc. Responsabilii financiari ai statelor reunite în G20, statele cele mai dezvoltate şi cele mai mari economii emergente, au prelungit miercuri suspendarea plăţii serviciului datoriei pentru ţările în dezvoltare, dar nu au convenit asupra anulării sau prelungirii suspendării plăţii datoriilor.

Pieţele financiare trebuie fundamentate pe legi şi reglementări care să asigure că ele lucrează pentru binele comun, mai remarcă Papa Francisc în scrisoarea sa, cerând o solidaritate pentru vaccin finanţată corect. Nu putem permite ca legea pieţei să prevaleze în faţa legii dragostei şi sănătăţii pentru toţi, adaugă el despre vaccinarea anti-COVID-19.

Dat fiind că în ţările africane sărace campaniile de imunizare anti-COVID-19 sunt rămase mult în urma celor desfăşurate în statele dezvoltate, în special SUA şi Marea Britanie, suveranul pontif a făcut un apel către responsabilii politici şi mediul de afaceri să ofere vaccinuri pentru toţi, în special pentru cel mai vulnerabili şi nevoiaşi, notează Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel