Papa Francisc avertizează: "Indiferenţa este cancerul democraţiei"

Papa Francisc. Sursă foto: Agerpres
Papa Francisc. Sursă foto: Agerpres

Papa Francisc a sosit duminică dimineață la Trieste, oraș situat în nord-estul Italiei, pentru o vizită de câteva ore, care a inclus întâlniri cu migranți, un discurs adresat autorităților locale și o slujbă în aer liber.

Vizita de la Trieste marchează cea de-a treia călătorie a Papei în Italia în acest an, după ce în lunile aprilie și mai a fost prezent în Veneția și, respectiv, în Verona. Aceste vizite precedă cel mai lung turneu internațional al pontificatului său, programat pentru luna septembrie, când va călători în Asia și Oceania.

La vârsta de 87 de ani, Papa Francisc, cunoscut și sub numele de Jorge Bergoglio, demonstrează un angajament constant față de misiunea sa pastorală, în ciuda problemelor de sănătate care l-au forțat să anuleze mai multe angajamente în timpul iernii trecute.

Papa a ajuns la Trieste cu un elicopter, aterizând puțin înainte de ora 08:00 (06:00 GMT). Trieste, un oraș cu 200.000 de locuitori, situat pe coasta adriatică și la granița cu Slovenia, este capitala regiunii autonome Friuli-Venezia-Giulia. Aici, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de autoritățile locale laice și religioase, printre care și cardinalul Matteo Zuppi, președintele Conferinței Episcopale italiene.

Discursul Papei Francisc

Discursul său a fost un moment de reflecție asupra stării actuale a democrațiilor la nivel mondial, subliniind necesitatea participării active la procesele democratice și avertizând împotriva indiferenței, pe care a descris-o ca fiind un pericol major pentru democrație:

"Este evident că democrația nu este într-o stare bună de sănătate în lumea de astăzi", a spus el.

O democrație sănătoasă ar trebui să evite "mizeria ideologiei" şi să se îndepărteze de partizanat pentru a îmbrățişa în schimb un dialog semnificativ, a mai declarat el.

"Să nu ne lăsăm amăgiți de soluții uşoare. În schimb, să fim pasionați de binele comun", a mai menționat, subliniind daunele cauzate de "corupția și ilegalitatea" politică.

El a afirmat că este important să-i învățăm pe copii importanța valorilor democratice, avertizând că "indiferența este un cancer al democrației". "Sunt îngrijorat de numărul mic de oameni care au mers la vot. De ce se întâmplă acest lucru?", a întrebat el.

Youtube video image

Ce a vizitat Suveranul Pontif în Trieste

Agenda vizitei a inclus întâlniri cu diverse grupuri sociale, inclusiv clerici locali, cadre didactice universitare, migranți și persoane cu dizabilități. Papa Francisc a dorit să își exprime solidaritatea și sprijinul față de aceste comunități, subliniind importanța integrării și a susținerii celor mai vulnerabile categorii sociale.

Vizita s-a încheiat cu o liturghie în aer liber într-o mare piață publică din Trieste, un eveniment care a atras numeroși credincioși și locuitori ai orașului. Deși Papa folosește un scaun cu rotile pentru a se deplasa, el a demonstrat o energie și un devotament remarcabile în îndeplinirea îndatoririlor sale pastorale.

Aceasta a fost prima călătorie în străinătate a Papei de la vizita sa în Marsilia din septembrie anul trecut. Cu toate că a avut probleme de sănătate pe timpul iernii, care l-au determinat să anuleze mai multe angajamente, Papa Francisc pare să fie într-o formă mai bună în ultimele săptămâni, continuând să își desfășoare activitățile cu aceeași pasiune și devotament caracteristice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel