Papa Francisc critică excesele sistemelor financiare.
Citește și: Programul “Microbuze electrice pentru elevi” a fost demarat. Corneliu Ștefan a făcut anunțul
Papa Francisc s-a adresat luni delegațiilor a trei instituții bancare italiene într-un discurs susținut la Vatican, condamnând excesele unui sistem financiar care „îi calcă în picioare pe oameni” și perpetuează inegalitățile. Suveranul Pontif a reiterat, de asemenea, apelul său către țările bogate de a anula datoriile celor vulnerabili în anul jubiliar 2025, informează AFP.
„Atunci când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalitățile și se îndepărtează de viața locală, își trădează rațiunea de a fi. Aceasta devine o economie necivilizată”, a declarat Papa Francisc în fața reprezentanților băncilor.
El a criticat în special companiile multinaționale care „își mută întreprinderile în locuri în care le este mai ușor să exploateze forța de muncă, punând în pericol familiile și comunitățile”.
Suveranul Pontif a subliniat că „un sector financiar sănătos nu degenerează în atitudini de cămătărie, în speculație pură și în investiții care dăunează mediului și care încurajează războaiele”. Papa Francisc a făcut apel la bănci să ofere credite celor aflați în dificultate, promovând astfel o economie mai incluzivă și mai etică.
Crescând în Argentina și fiind martor al crizei economice care a afectat cele mai vulnerabile categorii sociale, Papa Francisc a fost un critic constant al economiei financiare virtuale, despre care spune că „distruge locurile de muncă” și tratează oamenii „ca pe niște deșeuri”.
De-a lungul pontificatului său, el a fost acuzat de susținerea unor idei marxiste, însă a respins aceste acuzații. În schimb, el și-a apărat poziția, afirmând că o economie orientată către oameni și sustenabilitate este esențială.
Viziunea sa asupra economiei globale a fost articulată în 2018, când Vaticanul a publicat un document critic la adresa unui sistem financiar considerat „amoral”. Textul analizează aspecte precum speculațiile financiare, economia off-shore și instrumentele derivate, subliniind nevoia de reglementare și etică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu