Papa Francisc deschide summitul de la Vatican, avertizând delegații să nu impună agende personale

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Papa Francisc, la deschiderea summitului de la Vatican, a avertizat delegații să nu impună agende personale asupra discuțiilor. Evenimentul vizează viitorul Bisericii Catolice, potrivit Reuters.

Papa Francisc a deschis miercuri un summit global al liderilor catolici, care a amânat luarea unor decizii pe teme controversate, precum hirotonirea femeilor, până în 2025. În cadrul evenimentului, numit Sinodul Episcopilor, Suveranul Pontif le-a transmis participanților că nu ar trebui să impună propriile agende asupra adunării.

La o slujbă oficiată în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc le-a reamintit celor câteva sute de cardinali, episcopi și laici prezenți că nu trebuie să vadă contribuțiile lor la summitul de o lună ca „agende care să fie impuse”.

„Altfel, riscăm să ne închidem în dialoguri între surzi, unde participanții încearcă să promoveze propriile cauze sau agende fără să asculte pe alții", a avertizat Suveranul Pontif.

Summitul, care are scopul de a contura viitorul Bisericii Catolice, include 368 de membri cu drept de vot din peste 110 țări. Evenimentul a stârnit critici puternice din partea conservatorilor în cadrul unei sesiuni anterioare desfășurate anul trecut, în special legate de discuțiile despre binecuvântările pentru cuplurile de același sex și posibila hirotonire a femeilor ca diaconi. Diaconii sunt slujitori ai Bisericii care sunt ordinați, dar nu pot celebra Liturghia.

Totuși, criticile din partea conservatorilor s-au diminuat în acest an, deoarece cele mai fierbinți teme de pe agendă au fost direcționate către grupuri de studiu, care urmează să prezinte rapoarte finale Papei Francisc, în vârstă de 87 de ani, abia în iunie 2025.

Papa Francisc le-a spus miercuri delegaților că trebuie să fie „pregătiți chiar să-și sacrifice propriul punct de vedere pentru a da naștere la ceva nou”.

Suveranul Pontif a extins anul trecut sinodul, permițând femeilor să fie membri cu drept de vot pentru prima dată. Aproape 60 de femei sunt membre cu drept de vot în 2024. De asemenea, sunt incluși 16 „delegati fraterni” din alte denominațiuni creștine, care participă ca observatori. Discuțiile se desfășoară în mare parte cu ușile închise.

Adunarea din 2024 este programată să voteze asupra unui document final pe 26 octombrie. Papa va decide ulterior dacă va emite un text propriu, posibil cu modificări doctrinale, dar acest lucru este așteptat doar după primirea rapoartelor grupurilor de studiu, la mijlocul anului 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel