Suveranul Pontif va vizita comunitățile creștine din Mesopotamia, tot mai decimate în ultimii ani de conflictele regionale.
Vineri, 05 martie 2021, Papa Francisc începe o vizită istorică în Irak, prima făcută de un Suveran Pontif la locul de naștere al Bisericilor din Est, de unde au fugit peste un milion de creștini în ultimii 20 de ani.
Vizita Papei are o valoare extrem de simbolică, având în vedere importanța creștinilor irakieni în istoria credinței și moștenirea lor culturală și lingvistică care datează de pe vremea Babilonului antic, în urmă cu aproape 4000 de ani.
Papa Francisc va întâlni comunitățile creștine din Bagdad, Mosul și Qaraqosh, cel mai mare oraș creștin din Irak din Câmpiile Ninivei, unde, în 2014, grupul armat al ISIL a distrus ruinele prezenței creștine care au supraviețuit campaniilor violente ale Al-Qaeda. La Erbil, Papa va întâlni autoritățile kurde și unii dintre cei 150.000 de refugiați creștini din centrul Irakului care și-au găsit adăpost acolo.
„Sperăm că vizita Papei va atrage atenția asupra tragediei creștinilor din Est și îi va încuraja să nu părăsească aceste locuri”, a declarat miercuri cardinalul Louis Raphael Sako, patriarhul Bisericii caldeene, născut în Irak, potrivit AlJazeera.
Ieri, aproximativ 10 rachete au lovit într-o bază din Irak, avanpost care adăpostea trupele SUA, dar și unități aliate, au declarat oficialii militari. Nu se știe dacă au existat victime, dar armata irakiană a spus că nu există pierderi semnificative. A fost primul astfel de atac de când SUA a lovit țintele iraniene de-a lungul frontierei Irak-Siria săptămâna trecută, ucigând un polițist și provocând temeri legate de un alt ciclu de atacuri, așa cum sa întâmplat anul trecut. Atunci, atacurile au culminat cu eliminarea generalului Soleimani (vezi AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News