Papa Francisc a anulat o călătorie planificată pentru luna iulie în Africa din ordinul medicilor din cauza unor probleme curente la genunchi, a anunţat vineri Vaticanul, ridicând noi întrebări cu privire la problemele de sănătate ale suveranului pontif în vârstă de 85 de ani.
"La cererea medicilor săi şi pentru a nu periclita rezultatele terapiei pe care o urmează pentru genunchiul său, Sfântul Părinte a fost nevoit să amâne, cu regret, călătoria sa apostolică în Republica Democratică Congo şi în Sudanul de Sud", a precizat Vaticanul într-un comunicat, potrivit AP.
Francisc a folosit un scaun cu rotile timp de aproximativ o lună, din cauza unor întinderi ale ligamentelor de la genunchiul drept care au făcut ca mersul şi statul în picioare să fie dificile şi dureroase. De asemenea, el a primit injecţii, a ţinut genunchiul cât mai imobilizat posibil şi a mers cu un baston sau cu ajutorul unui asistent, atunci când a fost necesar.
Papa Francisc mai are planificată o vizită în Canada între 24 şi 30 iulie; comunicatul Vaticanului nu a spus nimic despre această călătorie. Papa le-a spus prietenilor că nu doreşte să se supună unei intervenţii chirurgicale la genunchi, se pare că din cauza reacţiei sale la anestezie atunci când i-a fost extirpat 33 de centimetri din intestinul gros în iulie 2021.
Au existat speculaţii cu privire la viitorul pontificatului din cauza problemelor lui Francisc la genunchi, a deciziei sale de a numi16 noi cardinali cu drept de vot şi a planurilor sale de a aduce un omagiu în august unui papă din secolul al XIII-lea care a demisionat, Celestin al V-lea.
Însă Francisc nu a dat niciun indiciu că vrea sau intenţionează să demisioneze. Observatorii Vaticanului spun că o demisie papală acum ar fi de neconceput, având în vedere că predecesorul lui Francisc, Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este încă în viaţă.
Ultimele planuri ale Papei Francisc Pontif alimentează zvonurile legate de demisia acestuia.
Zvonurile care au circulat la începutul lunii mai că Papa Francisc s-ar putea pensiona au fost alimentate de un anunț că va participa la o sărbătoare inițiată de un Papă din secolul al XIII-lea care și-a dat demisia.
Speculațiile conform cărora acesta ar putea să calce pe urmele predecesorului său Benedict al XVI-lea și să renunțe la postul său au fost provocate la începutul lunii mai, când a apărut în public într-un scaun cu rotile pentru prima dată, după ce a suferit o operație minoră la genunchi.
Zvonurile au crescut în intensitate atunci când Papa a luat decizia neobișnuită de a găzdui un consistoriu, pe 27 august, pentru a crea noi cardinali, dintre care unii vor fi eligibili pentru a alege succesorul Suveranului Pontif la următorul conclav.
A doua zi, Francisc va călători la L'Aquila, în orașul Abruzzo, devastat de un cutremur în 2009, pentru festivalul Perdonanza Celestiniana, în cadrul căruia va vizita catedrala care găzduiește mormântul lui Celestin al V-lea, un Papă pustnic care a demisionat în 1294 după doar cinci luni pe Scaunul Papal. Benedict a vizitat mormântul acestuia în 2009, alimentând de atunci zvonurile privitoare la demisie, care a avut loc în 2013.
„Este foarte ciudat să ai un consistoriu în august, nu există niciun motiv pentru a anunța acest [eveniment] cu trei luni înainte și apoi să meargă la L'Aquila în mijlocul acestuia”, a spus Robert Mickens, editorul din Roma al ediției în limba engleză al La Croix, un cotidian catolic.
La o săptămână după consistoriu, Suveranul Pontif se va întâlni cu cardinalii pentru a-i informa despre reformele sale în administrația centrală a Vaticanului, care includ impunerea unor limite de mandat pentru șefii birourilor Vaticanului și permiterea femeilor să ocupe astfel de posturi.
„Cred că va fi un alt anunț: s-ar putea să nu-și dea demisia, dar cred că e și asta o posibilitate”, a adăugat Mickens.
La începutul mandatului, Papa Francisc a spus că și-ar dori ca demisia unui Papă să devină normală, iar în 2015 a spus că are sentimentul că pontificatul său va fi scurt, descriind decizia lui Benedict de a demisiona drept „curajoasă”.
Benedict, care a ales să fie numit Papa Emerit Benedict al XVI-lea în loc să revină la Joseph Ratzinger, avea 85 de ani la momentul demisiei din funcția de Papă.
„Există mult simbolism în joc și privesc [speculațiile] cu un pic de cinism”, a spus Christopher White, corespondentul Vaticanului pentru National Catholic Reporter. „Nu cred că este probabil ca Papa Francisc să dorească să fie al doilea Papă care demisionează consecutiv”.
White a adăugat că unul dintre lucrurile pe care Papa Francisc vrea să le facă, dacă Benedict ar muri înaintea lui, e să instituie reforme cu privire la rolul pe care ar trebui să-l joace un Papă pensionat. Pontiful ar dori, de asemenea, cel mai probabil să treacă peste sinodul despre sinodalitate, un proces de doi ani care se încheie cu un summit major la Vatican în octombrie 2023.
„Aceasta fiind spuse, cel mai important lucru pe care l-am învățat despre acest Papă în ultimii 10 ani este că el continuă să ne surprindă și pare să fie foarte încântat de acest element surpriză”, a spus White, conform TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News