Papa Francisc a făcut un nou apel de ziua mondială a migrantului şi refugiatului.
Papa Francisc a făcut apel duminică, în Piaţa San Pietro, la "o lume mereu mai incluzivă", cu ocazia Zilei mondiale a migrantului şi refugiatului, relatează AFP, scrie Agerpres.
"Suntem chemaţi să construim o lume mereu mai incluzivă, care nu exclude pe nimeni", a declarat Suveranul Pontif de la o fereastră a palatului apostolic, la finalul tradiţionalei rugăciuni Angelus.
"Mă alătur celor care celebrează această zi în lume", a subliniat el, salutând din Piaţa San Pietro numeroasele comunităţi străine.
"Trebuie să mergem împreună, fără frică, alături de cei mai vulnerabili: migranţi, refugiaţi, persoane strămutate, victime ale traficului, abandonaţi", a spus Papa Francisc, care a făcut din primirea de migranţi una din marile teme ale pontificatului său, început în 2013.
Papa, el însuşi provenit dintr-o familie de migranţi italieni instalaţi în Argentina, a făcut apel la credincioşi şi la turişti să vadă o sculptură monumentală din argilă şi bronz care a fost instalată la solicitarea sa în Piaţa San Pietro în septembrie 2019, reprezentând 140 de migranţi din diferite ţări sau perioade istorice şi de diferite religii, înghesuiţi într-o barcă.
"Nu închideţi ochii în faţa speranţei lor", aceea "de a reîncepe să trăiască", a spus Suveranul Pontif.
Papa a denunţat anterior în general "închiderea", "rădăcina pentru atât de multe rele ale istoriei, pentru absolutismul care deseori a generat dictaturi şi pentru atâtea violenţe împotriva a ceea ce este diferit".
La ordinul papei Francisc, lucrătorii şi cei care vor vizita Cetatea Vaticanului sau locurile din jurisdicţia Sfântului Scaun de la 1 octombrie vor fi obligaţi de la 1 octombrie să prezinte un certificat sanitar pentru COVID-19, singurii care vor face excepţie fiind credincioşii care participă la ceremonii sau la audienţele generale de miercuri, relatează EFE, mai scrie Agerpres.
Papa a cerut să fie aplicată această măsură "cu scopul de a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni, controla şi contracara urgenţa sănătăţii publice a statului Vatican", potrivit unui comunicat al autorităţilor Cetăţenii Vaticanului.
Este vorba, la la fel ca în Italia, de aşa numitul "certificat verde" care atestă vaccinarea împotriva SRAS-Cov-2, trecerea prin boală sau un test antigen rapid cu rezultat negativ pentru COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore.
"Prezentele dispoziţii se aplică cetăţenilor, rezidenţilor statului, personalului aflat în serviciul Cetăţii Vaticanului şi diferitelor organisme ale Curiei Romane şi instituţiilor adiacente, tuturor vizitatorilor şi utilizatorilor de servicii", se arată în comunicat.
Ordonanţa nu specifică dacă vor fi aplicate sancţiuni celor care nu deţin un certificat sanitar.
În timpul zborului de întoarcere din turneul său în Slovacia, papa Francisc a explicat că există numeroşi "anti-vaccinişti" în rândul lucrătorilor de la Vatican şi se gândeşte "cum să-i ajute".
În ordonanţă se arată, de asemenea, că "fac excepţie cei participă la ceremoniile liturgice în timpul strict al desfăşurării, fără abatere însă de la normele sanitare privind distanţarea, utilizării echipamentelor de protecţie şi respectării normelor specifice de igienă".
În Italia, de la 15 octombrie va fi obligatoriu paşaportul sanitar pentru a putea avea acces la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi în mediul privat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci