Papa Francisc va face o călătorie în România la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, a anunţat vineri Vaticanul.
Vizita a fost anunțată și de Administrația Prezidențială. "Primind invitația președintelui României, a autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în tara noastră în perioadă 31 mai-2 iunie 2019", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale difuzat vineri.
DC News a stat de vorbă cu scriitorul Dan Ciachir, care a oferit detalii importante despre vizita Papei Francisc în România.
"Această vizită e cu totul diferită de vizita pe care a făcut-o exact în mai 1999, or fi 20 de ani, Papa Paul al II-lea, pentru că, între timp, a mai făcut vizite în majoritatea țărilor ortodoxe, iar pe de altă parte, acum trei ani, în februarie 2016, Papa Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul Chiril al Rusiei, ceea ce a indispus Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. Și în 1995, Ioan Paul al II-lea a făcut un lucru asemănător, dar nu a ajuns să-l pună în practică. Tot o întâlnire cu Patriarhul de atunci, Alexei al Moscovei și al întregii Rusii.
Există, în ceea ce privește Vaticanul, o abordare cantitativă. Patriarhul Rusiei este patriarhul celor mai mulți ortodocși, acum s-a înjumătățit de când cu autocefalia Ucrainei. Ne pune într-o poziție inconfortabilă față de Patriarhia Ecumenică. Patriarhul Bartolomeu a și venit aici, în România, la sfințirea Catedralei Mânturii Neamului. Pe de altă parte, este o mare deosebire și pe alt plan între Papa Ioan Paul al II-lea, care ne-a vizitat, și actualul suveran pontif, deoarece Ioan Paul al II-lea era un papă răsăritean, era mult mai apropiat de tradițiile răsăritene și avea o prețuire aparte pentru România. A spus-o, în 1939, când a izbucnit Al Doilea Război Mondial, că, de fapt, România, regele au ajutat să treacă o serie de oameni politici, unii chiar au stat aici o bucată de vreme", a declarat Dan Ciachir.
"De asemenea, TVA-ul polonez a fost adăpostit de către Banca Națională și restituit în condițiii exemplare până la ultimul slot. Ori, Papa Francisc, după întâlnirea cu Patriarhul Chiril de acum trei ani, nu mai are aceeași greutate vizita sa, cu atât mai mult cu cât Ioan Paul al II-lea a vizitat mai multe țări ortodoxe. Deci, nu se poate compara vizita din mai 1999 cu aceasta din 2019. Atunci a fost într-adevăr un moment istoric, deși Papa Ioan Paul al II-lea ar fi vrut ca prima vizită într-o țară ortodoxă să fie în Rusia. Ei bine, a făcut-o în a doua țară cu cei mai mulți creștini ortodocși, pentru că noi suntem a doua țară a numărului de ortodocși.
VEZI ȘI Papa Francisc, vizită în România. Chirieac: Mai important decât alegerile prezidențiale
Sigur, se mai poate stabili o paralelă între faptul că, în mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a luat parte la sfințirea locului unde ar fi trebui să fie Catedrala Mântuirii Neamului, deși era imposibil din punct de vedere urbanistic", a mai spus scriitorul Dan Ciachir.
Întrebat de DC News dacă există o semnificație aparte vizita orașelor București, Iași și Blaj și sanctuarul marian de la Sumuleu Ciuc, de către Papa Francisc, scriitorul Dan Ciachir a răspuns: "Bucureștiul, pentru că este capitala unei țări ortodoxe, Iașiul are și elemente catolice, pentru că există acolo și un episcopat catolic, iar celelalte două localități pomenite țin de greco-catolici. De pildă, atunci când a venit Ioan Paul al II-lea, greco-catolicii au perceput lucrul acesta ca pe o ofensă. Nu au fost deloc încântați, așa cum nu a fost încântat, acum trei ani, Primatul greco catolic al Ucrainei. Chiar a avut o atitudine foarte tranșantă", a explicat Dan Ciachir.
CITEȘTE ȘI Papa Francisc, apel presant. Ce se întâmplă acum
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News