Papa Francisc, întâlnire în PREMIERĂ cu Ayatollah Sistani, cel mai influent lider religios din Irak. Istoricul Filip Iorga: Își asumă niște riscuri de imagine

Papa Francisc s-a întâlnit, sâmbătă, 6 martie, cu cel mai influent lider religios din Irak, Ayatollah Sistani. Istoricul Filip Iorga a comentat subiectul la Antena 3. 

Vineri, 05 martie 2021, Papa Francisc a început o vizită istorică în Irak, prima făcută de un Suveran Pontif la locul de naștere al Bisericilor din Est, de unde au fugit peste un milion de creștini în ultimii 20 de ani.

Vizita Papei are o valoare extrem de simbolică, având în vedere importanța creștinilor irakieni în istoria credinței și moștenirea lor culturală și lingvistică care datează de pe vremea Babilonului antic, în urmă cu aproape 4000 de ani.

Unde va merge Suveranul Pontif?

Papa Francisc va întâlni comunitățile creștine din Bagdad, Mosul și Qaraqosh, cel mai mare oraș creștin din Irak din Câmpiile Ninivei, unde, în 2014, grupul armat al ISIL a distrus ruinele prezenței creștine care au supraviețuit campaniilor violente ale Al-Qaeda. La Erbil, Papa va întâlni autoritățile kurde și unii dintre cei 150.000 de refugiați creștini din centrul Irakului care și-au găsit adăpost acolo.

Papa Francisc s-a întâlnit, sâmbătă, 6 martie, cu cel mai influent lider religios din Irak, Ayatollah Sistani. Întâlnirea istorică are loc în orașul Najar din Irak.

Ce simbolizează această întrevedere a dezvăluit istoricul Filip Iorga în direct, la Antena 3.  

"E foarte interesant că, în mod evident, își asumă niște riscuri într-o zonă foarte periculoasă. Vedem la știri, din păcate destul de des, despre atentatele de acolo, e o situație foarte tulbure. În același timp, este această problemă a crizei sanitare și putem spune că Papa Francisc își asumă și niște riscuri de imagine, dincolo de riscurile legate de siguranța propriei persoane, sunt acele riscuri legate de propria imagine și de imaginea instituției, pentru că deja se discută că, deși Papa și oamenii lui sunt vaccinați, sunt oamenii care vor veni să-l vadă și nu sunt vaccinați. Atunci, rata de infectare cu COVID-19 va crește în Irak foarte mult, după această vizită.", a spus Filip Iorga. 

"Vizita lui Papa Francisc în Irak este și o urgență simbolică, pentru că, mai bine de 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea a dorit să viziteze Irakul și nu a reușit, din cauza crizelor de acolo, dar, în același timp, este și o urgență legată de situația creștinilor din Irak și nu numai, este o comunitate de creștini foarte amenințată, care a suferit imens în ultimele decenii și amneințată cu dispariția.", a precizat istoricul Filip Iorga. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel