Papa Francisc și-a cerut scuze pentru „eroarea dezastruoasă” și „răul” făcut de preoți în școlile rezidențiale conduse de biserici din Canada, cerându-și iertare supraviețuitorilor sistemului care a abuzat zeci de mii de copii.
Publicitate
Scuzele mult așteptate ale pontifului au venit în timpul unei vizite de luni dimineață în comunitatea Maskwacis, Alberta – primul eveniment oficial al turneului său de o săptămână, după ce a aterizat, duminică, în provincia de vest.
"Îmi pare rău, în special, pentru modalitățile în care mulți membri ai bisericii și ai comunităților religioase au cooperat, nu în ultimul rând prin indiferența lor, la proiecte de distrugere culturală și asimilare forțată promovate de guvernele de atunci, care au culminat cu sistem de școli rezidențiale”, a spus Francis, cătrei cei aproape 2.000 de supraviețuitori ai sistemului de școli rezidențiale.
Francis a deplâns, de asemenea, „mentalitatea colonizatoare” din spatele sistemului și efectele „catastrofale” pe care le-a avut asupra generațiilor de indigeni. „Îmi cer cu umilință iertare pentru răul comis de atât de mulți creștini împotriva popoarelor indigene”, a spus el.
El și supraviețuitorii s-au adunat la Powwow Arbor – un spațiu pentru reuniuni și sărbători ale comunității Primelor Națiuni.
Au fost prezenți și prim-ministrul, Justin Trudeau, guvernatorul general, Mary Simon, șefa națională a Adunării Primelor Națiuni, RoseAnne Archibald și o serie de parlamentari federali.
Aceasta este singura comunitate a Primelor Națiuni pe care Francis o va vizita în turul său prin Canada. Locația marchează și locul fostei școli rezidențiale Ermineskin, una dintre cele mai mari de acest gen din țară, care a funcționat din 1895 până în 1975.
O redare angoasă a imnului național al Canadei în limba cre (vorbită de respectiva comunitate de indigeni) de către o femeie indigenă, cu lacrimi curgând pe față, a marcat unul dintre cele câteva momente emoționante de luni.
„Este un moment special pentru supraviețuitori”, a spus Phil Fontaine, un supraviețuitor de școală rezidențială și fost șef național al Adunării Primelor Națiuni.
Momentul fără scenariu a încheiat o ceremonie plină de simbolism. Unii la eveniment au purtat regalii indigene, în timp ce alții au purtat cămăși portocalii pentru a marca moștenirea sistemului de școli rezidențiale și a copiilor care nu au venit niciodată acasă din instituții. Oamenii priveau cu atenție cum vorbea papa, în timp ce alții se sprijineau unul pe celălalt.
După ce papa și-a ținut discursul, Wilton Littlechild i-a așezat pontifului un accesoriu cu pene pe cap, în timp ce mulțimea aplauda.
Pe parcursul a mai bine de un secol, cel puțin 150.000 de copii indigeni au fost răpiți și forțați să frecventeze școli precum Ermineskin, conduse de biserica catolică.
Supraviețuitorii școlii au depus mărturie despre abuzul fizic, precum și despre pedepse pentru vorbirea în limba lor maternă. Cel puțin 15 copii au murit în timp ce mergeau la școală. Un sondaj guvernamental din anii 1920 a constatat că jumătate dintre elevii de la școală erau infectați cu tuberculoză, potrivit Centrului de istorie și dialog al școlii rezidențiale din India.
Școala a fost, în mare parte, dărâmată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News