Papa Francisc l-a felicitat pe Klaus Schwab, președintele Forumului de la Davos, pentru „construirea unei lumi mai bune“

Agerpres
Agerpres

Suveranul Pontif l-a felicitat pe Klaus Schwab, președintele executiv Forumului Economic Mondial de la Davos, pentru „construirea unei lumi mai bune“.

Papa Francisc i-a transmis un mesaj președintelui executiv al Forumului Economic Mondial de la Davos, Klaus Schwab, pe care l-a felicitat pentru „construirea unei lumi mai bune“.

Redăm mai jos mesajul integral al Papei Francisc

„Reuniunea anuală din acest an a Forumului Economic Mondial are loc într-un climat foarte tulburător de instabilitate internațională. Forumul dumneavoastră, care își propune să ghideze și să consolideze voința politică și cooperarea reciprocă, oferă o oportunitate importantă pentru implicarea mai multor părți interesate de a explora modalități inovatoare și eficiente de a construi o lume mai bună. Sper că discuțiile voastre vor ține cont de necesitatea urgentă de a promova coeziunea socială, fraternitatea și reconcilierea între grupuri, comunități și state, pentru a aborda provocările care ne confruntă.

Din păcate, în timp ce ne uităm în jur, găsim o lume din ce în ce mai sfâșiată, în care milioane de persoane – bărbați, femei, tați, mame, copii – ale căror fețe ne sunt în mare parte necunoscute, continuă să sufere, nu în ultimul rând din cauza efectelor de conflicte prelungite şi războaie reale. Aceste suferințe sunt agravate de faptul că războaiele moderne nu se mai desfășoară doar pe câmpuri de luptă clar definite și nici nu implică doar soldați. Într-un context în care se pare că nu se mai respectă distincția dintre țintele militare și cele civile, nu există conflict care să nu ajungă într-un fel să lovească fără discernământ populația civilă.

Pacea după care tânjesc popoarele lumii noastre nu poate fi altceva decât rodul dreptății (cf. Isaia 32:17). În consecință, necesită mai mult decât simpla punere deoparte a instrumentelor de război; cere abordarea nedreptăților care sunt cauzele fundamentale ale conflictului. Printre cele mai semnificative dintre acestea se numără foamea, care continuă să afecteze regiuni întregi ale lumii, chiar dacă altele sunt marcate de risipa excesivă de alimente. Exploatarea resurselor naturale continuă să îmbogățească câteva, lăsând în același timp populații întregi, care sunt beneficiarii naturali ai acestor resurse, într-o stare de sărăcie. Nici nu putem ignora exploatarea pe scară largă a bărbaților, femeilor și copiilor forțați să muncească pentru salarii mici și lipsiți de perspective reale de dezvoltare personală și de creștere profesională. Cum este posibil ca în lumea de astăzi oamenii să moară încă de foame, să fie exploatați, condamnați la analfabetism, lipsiți de îngrijirea medicală de bază și lăsați fără adăpost?

Procesul de globalizare, care a demonstrat până acum în mod clar interdependența națiunilor și popoarelor lumii, are astfel o dimensiune fundamental morală, care trebuie să se facă simțită în discuțiile economice, culturale, politice și religioase care urmăresc să modeleze viitorul lumii. Într-o lume din ce în ce mai amenințată de violență, agresiune și fragmentare, este esențial ca statele și întreprinderile să se alăture pentru a promova modele de globalizare sănătoase din punct de vedere etic, care prin însăși natura lor trebuie să presupună subordonarea căutării puterii și a câștigului individual, fie el politic sau economic, spre binele comun al familiei noastre umane, acordând prioritate celor săraci, nevoiași și celor aflați în cele mai vulnerabile situații.

La rândul ei, lumea afacerilor și finanțelor operează acum în contexte economice din ce în ce mai largi, în care statele naționale au o capacitate limitată de a guverna schimbări rapide în relațiile economice și financiare internaționale. Această situație impune ca întreprinderile în sine să fie din ce în ce mai ghidate nu doar de urmărirea unui profit echitabil, ci și de standarde etice înalte, în special în ceea ce privește țările mai puțin dezvoltate, care nu ar trebui să fie la cheremul sistemelor financiare abuzive sau cămătariste. O abordare lungă a acestor probleme se va dovedi decisivă în atingerea obiectivului unei dezvoltări integrale a umanității în solidaritate. Dezvoltarea autentică trebuie să fie globală, împărtășită de toate națiunile și în fiecare parte a lumii, altfel va regresa chiar și în zonele marcate până acum de progres constant.

În același timp, există o nevoie evidentă de acțiune politică internațională care, prin adoptarea de măsuri coordonate, să poată urmări în mod eficient obiectivele păcii globale și dezvoltării autentice. În special, este important ca structurile interguvernamentale să-și poată exercita în mod eficient funcțiile de control și îndrumare în sectorul economic, întrucât realizarea binelui comun este un obiectiv care nu este la îndemâna statelor individuale, chiar și a celor dominante în ceea ce privește puterea, bogăția și puterea politică. Organizațiile internaționale sunt, de asemenea, provocate să asigure realizarea acelei egalități care stă la baza dreptului tuturor de a participa la procesul de dezvoltare deplină, cu respectarea cuvenită a diferențelor legitime.

Sper, deci, ca participanții la Forumul din acest an să fie atenți la responsabilitatea morală pe care fiecare dintre noi o are în lupta împotriva sărăciei, realizarea unei dezvoltări integrale pentru toți frații și surorile noastre și căutarea unei convieţuiri paşnice între popoare. Aceasta este marea provocare pe care ne-o propune timpul prezent. Și dacă, în urmărirea acestor obiective, „propriile noastre zile par să dea semne ale unei anumite regresii”, rămâne adevărat că „fiecare nouă generație trebuie să preia luptele și realizările generațiilor trecute, punându-și obiectivele și mai sus. … Bunătatea, împreună cu iubirea, dreptatea și solidaritatea, nu se realizează o dată pentru totdeauna; ele trebuie să fie realizate în fiecare zi” (Îndemnul apostolic Laudate Deum, 34).

Cu aceste sentimente, îmi ofer urările mele de bine pentru deliberările Forumului, iar tuturor celor care participă de bunăvoie o abundență de binecuvântări divine“, se arată în mesajul Papei Francisc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel